Alertes
Inici / Ciutadania / XÀTIVA BUSCA LA PARTICIPACIÓ DELS VEÏNS PER DISSENYAR EL FUTUR DESENVOLUPAMENT DEL CENTRE HISTORIC

XÀTIVA BUSCA LA PARTICIPACIÓ DELS VEÏNS PER DISSENYAR EL FUTUR DESENVOLUPAMENT DEL CENTRE HISTORIC

L’alcalde Roger Cerdà ha obert aquest matí una jornada de participació ciutadana dintre de l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrada (DUSI). Cerdà ha estat acompanyat pels tinents d’alcalde Miquel Lorente i Cristina Súñer i pel regidor de Patrimoni i Nucli Antic, Jordi Estellés. La jornada ha reunit a representants de diferents associacions i col·lectius socials de la ciutat de Xàtiva per tal d’implicar-los en el disseny d’aquesta estratègia. Després d’una presentació inicial, els assistents s’han organitzat en quatre meses rodones per debatre i aportar les seues idees a l’estratègia. Ò

Cerdà ha senyalat que “és necessari començar a treballar per canviar el paradigma de l’urbanisme a Xàtiva i cal fer-ho sempre escoltant als veïns. Parlem del futur de la ciutat, que passa per avançar cap un model de ciutat patrimonial i sostenible”. Per a l’alcalde, aquesta implicació de la ciutadania marca la diferència amb el passat, “on la societat civil i l’administració pública anaven per separat. Ara hem de compatibilitzar ambdues sensibilitats. La nostra és una ciutat històrica i patrimonial i per posar-la en valor hem de recuperar els espais degradats del nucli antic”.

Es tracta d’engegar una estratègia a llarg termini, amb la vista posada en allò que ha de ser el centre històric de Xàtiva en 2025. Per això, s’ha buscat el màxim consens possible amb la participació de representants de tots els grups polítics municipals. En la jornada han estat presents nombrosos col·lectius de la ciutat, com ara l’Associació de Veïns del Nucli Antic, Amics de la Costera, Iniciativa Cívica pel Centre Històric, veïns dels carrers Ardiaca, Puig o Sant Joaquim, el Col·legi d’Arquitectes, Gent del Mercat, Adexa, Xacex, la germandat de confraries de la Setmana Santa, Teatre de la Lluna, la UDP Xàtiva o diverses comissions falleres. Així mateix, han participat col·legis de la ciutat situats en el nucli antic com Taquígraf Martí, Attilio Bruschetti o la Immaculada.

L’objectiu d’aquesta actuació és presentar un pla d’acció al Ministeri de Foment per tal d’aconseguir 5 milions d’euros dels fons FEDER, destinats a la urbanització, rehabilitació i promoció del patrimoni, el comerç i el turisme al nucli antic de Xàtiva. Fins el moment, s’ha elaborat un anàlisi de la situació actual, establint les debilitats, amenaces, oportunitats i fortaleses de la ciutat. El pas següent és definir quin és el model de ciutat a què es vol arribar en el futur per tal d’elaborar una fulla de ruta amb les actuacions pertinents.

L’estratègia DUSI contempla una sèrie de línies de treball. La primera consisteix en la valorització del patrimoni, la cultura i la tradició entre els veïns i visitants, tot lligat al desenvolupament d’una industria turística local. Altre dels grans camps d’acció és resoldre la qüestió de la mobilitat urbana, tant per a residents com per a turistes. En aquest cas, l’estratègia DUSI fa un plantejament en dos terminis, que passa per buscar solucions a curt termini mentre es planifiquen mesures a llarg termini que requeriran inversió. D’altra banda, l’estratègia contempla la creació de nous espais al centre històric per al desenvolupament de iniciatives lligades a la nova economia i als usos residencials.

Descarrega la notícia

Et pot interessar

Excavacions arqueològiques confirmen la importància del jaciment neolític del Barranc Fondo de Xàtiva

L’Ajuntament inicia l’última fase del projecte de recerca “El Neolític a la Serra de Vernissa” …