Alertes
Inici / Benestar social i salut / Una exposició de fotos visibilitza el dia a dia dels malalts d’esclerosi múltiple

Una exposició de fotos visibilitza el dia a dia dels malalts d’esclerosi múltiple

image1

Roger Cerdà, alcalde: “aquestes persones són un exemple de superació personal per a tots nosaltres”

Xàtiva, 21 de febrer de 2016.- Aquest matí, al tram de l’Albereda front a la Casa de la Ciutat, s’ha inaugurat l’exposició “El temps no passa igual per a tots/es”, amb imatges del fotoperiodista i fotògraf documental xativí Edu Francés. L’exposició forma part del projecte “Inesgotables”, que tracta de difondre entre el públic el dia a dia de les persones afectades per l’esclerosi múltiple. Es tracta d’un projecte social impulsat per la Regidoria de Benestar Social de l’Ajuntament de Xàtiva, amb la col·laboració de l’associació Axem 13. Aquesta campanya de sensibilització va començar en maig de 2016.

L’exposició es podrà veure fins el proper 5 de març. Està composta per una selecció de 14 fotografies de més de 700 imatges preses per Francés. Les imatges, editades en gran format, mostren una petita part de les dificultats quotidianes que comporta viure amb l’esclerosi múltiple. Les accions més habituals com la neteja personal, els desplaçaments, preparar el menjar, fer servir un ordinador o fer exercici es converteixen en grans reptes diaris per a les persones que pateixen aquesta patologia.

A l’acte d’inauguració han assistit l’alcalde Roger Cerdà, la regidora de Benestar Social, Xelo Angulo; la tinent d’alcalde i regidora de Prestacions Sanitàries, Cristina Súñer; el fotògraf Edu Francés; el president d’Axem 13, Ramón Villora i Rosana Muñoz, protagonista d’algunes de les fotografies.

L’alcalde Roger Cerdà s’ha mostrat“tremendament orgullós d’exposar a l’Albereda aquest treball. Veient les fotografies hom dóna compte del grandíssim esforç de superació personal que per a aquestes persones suposa fer coses que per a qualsevol de nosaltres són quotidianes, com escriure amb un ordinador o pujar a un cotxe. Aquestes persones són un exemple de superació per a tots nosaltres i han de saber que el govern d’aquesta ciutat està al seu costat donant-los el màxim suport”.

Xelo Angulo, regidora de Benestar Social ha explicat que “amb aquesta iniciativa volem fer visible les dificultats de les persones que tenen diversitat funcional i ajudar-les a tenir una vida el més normalitzada possible, si tots contribuïm a que siga així. Volem agrair el treball d’Edu Francés i el fet que Axem 13 ens haja facilitat entrar en el dia a dia de les persones que pateixen aquesta malaltia. És molt important que siguem conscients que, com diu la última fotografia, malgrat la dificultat, hi ha esperança”.

Rosana Muñoz, qui ha estat una de les persones que han mostrat el seu cas en aquest reportatge, ha comentat que “hem vingut per mostrar que tenir esclerosi és difícil, però que cal seguir vivint. Gràcies a la meua malaltia he pogut conèixer a gent molt bona que considere com a la meua família. He aprés a valorar la vida i la gent que tinc al meu costat”.

Finalment, Edu Francés, autor de l’exposició, confessa que “esperem que aquest reportatge ajude al fet que ens sensibilitzem i entenguem un poc millor la vida amb l’esclerosi múltiple. Hem conegut persones amb una gran capacitat de superar barreres físiques i mentals; la fortalesa, el positivisme i la persistència són claus perquè l’esclerosi no frene les seues vides”.

L’esclerosi múltiple és una malaltia crònica del sistema nerviós central. Està present a tot el món i és una de les malalties neurològiques més comunes entre la població de 20 a 30 anys. Pot produir símptomes com fatiga, falta d’equilibri, dolor, alteracions visuals i cognitives, dificultats de la parla, tremolor, etc. El curs de l’esclerosi múltiple no es pot pronosticar; és una malaltia capritxosa que pot variar molt d’una persona a una altra.

No és contagiosa, ni hereditària, ni mortal. Afecta les persones al principi de la seua vida laboral, quan estan iniciant els seus projectes vitals, i es dóna amb més freqüència (més del doble) en dones que en homes. Fins ara, no es coneix la causa ni la seua cura, segons afirma la Federació d’Esclerosi Múltiple d’Espanya en la seua pàgina web. Al territori espanyol afecta a 47.000 persones i a 2.500.000 de persones en el món.

Et pot interessar

54 treballadors municipals reben formació per a l’ús dels desfibril·ladors instal·lats en edificis públics

El regidor de Sanitat, José Vicente Benavent, anuncia l’adquisició de 15 nous equips per a …