Alertes
Inici / Cultura i oci / Xàtiva obri a la participació el disseny del Pla Especial del Nucli Antic
P1020961_r

Xàtiva obri a la participació el disseny del Pla Especial del Nucli Antic

Les regidories de Patrimoni i Urbanisme estableixen un ambiciós cronograma per escoltar les propostes de millora dels veïns i veïnes de Xàtiva.

Xàtiva 02 de juny de 2017.- El proper divendres 9 de juny l’Ajuntament presentarà a la ciutadania l’inici de l’estratègia de participació ciutadana per al disseny del Pla Especial del Nucli Antic. El Pla Xàtiva pretén recollir les percepcions, problemàtiques i propostes de millora que tenen els veïns i veïnes de Xàtiva sobre el seu centre històric.

L’elaboració del El Pla Especial de protecció i dinamització del Nucli Antic és una necessitat històrica i urgent per poder gestionar i dissenyar les estratègies i ordenances per a la bona protecció i conservació dels valors i la identitat del patrimoni de Xàtiva. És necessari aportar solucions i propostes a les problemàtiques existents d’una forma integral, des de l’urbanisme, el paisatge, el patrimoni, els espais públics, els usos residencials i comercials, el turisme o el benestar social dels veïns.

Per desenvolupar el procés previ de participació les regidories de Patrimoni i Urbanisme han establert un ambiciós calendari on està previst que es celebren diverses reunions amb la ciutadania per tractar temes fonamentals en el disseny del Pla Especial com ara la mobilitat, els espais públics o el turisme. El Pla Xàtiva presentarà els mecanismes pels quals els veïns i veïnes tenen garantida la seua participació i la implicació en les decisions que promouran la millora del centre històric.

Així, a través de les diverses trobades es recolliran les diferents percepcions, problemàtiques i propostes dels propis veïns i perfils socials presents amb la intenció d’aportar nova informació més subjectiva que complemente les estratègies del pla.

Esta iniciativa també té previst obrir la participació a tots els perfils socials i edats per implicar al màxim nombre de ciutadans i ciutadanes. El Pla vol arribar a tots i totes les que tinguen interés per participar del futur del centre històric, en especial vol arribar a les persones veïnes dels diferents barris del centre i entorn, les associacions de diversos tipus que desenvolupen les seues activitats en l`àmbit del centre històric, comerciants i persones amb activitats econòmiques en la zona, tècnics locals i de l’administració municipal, representants dels consells municipals i representants dels diferents partits polítics de Xàtiva. Per millorar la comunicació del Pla s’han dissenyat diversos tallers específics pensant en perfils socials que volen incloure’s en el procés.

El procés de participació es desenvoluparà en dos fases. La primera será de de diagnosi i propostes i es portarà a terme durant el mes de Juny, principalment els divendres per la vesprada, per facilitar la participació dels joves universitaris i treballadors. Hi haurà diversos tipus de sessions: activitats de foment de la participació; taules de diagnòstic i propostes ciutadanes; activitats i tallers de socialització del centre històric i entrevistes personals i digitals per facilitar la participació a persones que no tinguen l’oportunitat d’acudir a les sessions.

A més de les sessions s’han organitzat activitats al carrer de foment de la participació, com ara el JoCiutadana, una activitat de minientrevistes a persones diverses i aleatòries, les quals es troben en un dia de Mercat a la Plaça o en l’eixida de l’Escola a l’Albereda, per recollir les seues percepcions sobre el centre històric. 

Els primers resultats del procés de participació es presentaran en setembre. Després i fins a desembre es desenvoluparan nous tallers de socialització del Pla Xàtiva enfocats a arribar a un tipus de població en dificultats per participar en els processos reglats. També es faran tallers per a xiquets; tallers per a joves i adolescents i tallers per persones majors. Estos tallers pretenen donar major visibilitat i transversalitat als objectius i accions del Pla.

La presentació del pla de participació, Pla Xàtiva, serà el divendres dia 9 de Juny a l’antic Hospital a les 19:00. Abans, a les 18:00 hores, es muntarà una xicoteta exposició a la plaça amb totes les activitats

Et pot interessar

CapelladeMinistrers.Lucrecia.C73A0048

Capella de Ministrers interpreta «Lucrècia Borgia» aquest diumenge 9 a l’església de Sant Pere

El grup que interpreta música antiga oferirà l’actuació «Lucrècia Borgia. Entre la història, el mite …