Alertes
Inici / Cultura i oci / XÀTIVA PRESENTA A BARCELONA I MADRID LA SEUA OFERTA TURÍSTICA I CULTURAL PER A AQUEST ESTIU
DSC07791_web

XÀTIVA PRESENTA A BARCELONA I MADRID LA SEUA OFERTA TURÍSTICA I CULTURAL PER A AQUEST ESTIU

L’Alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, destaca la riquesa cultural i el vibrant llegat històric del solar familiar dels Borja i bressol de l’Spagnoletto

Xàtiva és una gran destinació turística per als amants de la cultura i la història. En els seus carrers van néixer dos papes de l’Església catòlica, ambdós de la important família Borja. És també el bressol de Josep de Ribera, l’Spagnoletto, un dels grans mestres de la pintura universal. La localitat valenciana acull aquest estiu dos importants esdeveniments culturals, com són la 20a edició del festival Nits al Castell i Fira d’Agost, declarada d’Interès Turístic Nacional. Disposa a més d’un ric patrimoni artístic i està ubicada en un entorn natural envejable. L’alcalde, Roger Cerdà, ha presentat aquest dijous a Madrid la seua oferta per als que la visiten en els mesos estivals.

L’Alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, ha presentat aquest dimecres a Barceloma i dijous a Madrid la rica oferta turística i cultural de la històrica localitat valenciana. El regidor ha destacat els dos grans esdeveniments culturals d’aquest estiu: la 20a edició de Nits al Castell i la Fira d’Agost. El primer d’ells portarà a aquest bell racó de la província de València a artistes de primer ordre com són Manel (dissabte 1 de juliol), Estrella Morente (8 de juliol), Iván Ferreiro (15 de juliol) i Sílvia Pérez Cruz (22 de juliol) ..

Si el festival Nits al Castell se centra en la música més actual, la Fira d’Agost mira la tradició i la cultura. Declarada d’Interès Turístic Nacional, remunta el seu origen a l’any 1250. Compta amb una gran quantitat d’actes que ens remunten a temps passats, com els concursos de tir i arrossegament o la fira de bestiar. Locals i visitants poden a més gaudir d’espectacles lúdics, focs artificials, competicions esportives i concerts. Cerdà ha destacat que aquest tracta de “la fira més antiga de la Comunitat Valenciana i una de les més antigues de tot l’Estat espanyol”. Ha ressenyat també la importància dels seus Falles, ja que Xàtiva és la segona ciutat en la qual van començar a celebrar-se.

L’Alcalde ha recordat la importància que es dóna a Xàtiva a la història i a quant té a veure amb ella. Dos papes de l’Església catòlica, Calixte III i Alexandre VI, ambdós de la cèlebre Família Borja, van néixer en la localitat. Es tracta d’un rar honor del qual no poden presumir altres ciutats fora d’Itàlia. El llegat d’aquesta important saga, una de les més poderoses de l’Europa renaixentista, està molt present en la localitat. Els visitants podran conèixer la seva herència recorrent la Ruta dels Borja, al llarg de la qual poden gaudir de llocs tan emblemàtics com la Casa Natalícia d’Alexandre VI, el Reial Monestir de Santa Clara o l’imponent Castell.

Una altra estació d’aquesta ruta és l’església de Sant Pere, en la qual un Rodrigo Borja nen va ser batejat molts anys abans de ser proclamat Summe Pontífex amb el nom d’Alexandre VI. Altres mostres del patrimoni artístic de la ciutat són el Monestir de Sant Domènec o l’església de Sant Feliu. Sobre tota aquesta riquesa, Cerdà ha declarat: “Xàtiva obre les seves portes al visitant que estigui interessat en la cultura, l’art i el patrimoni”.

L’important passat de Xàtiva no es limita al poder polític i religiós que van representar els Borja. La localitat va deixar a més la seua empremta inesborrable en la història de la pintura universal. És la ciutat natal d’un dels grans mestres del segle XVII. Es tracta del mateix Josep de Ribera, més conegut pel seu àlies del Spagnoletto i les obres s’exhibeixen en les més importants destacades pinacoteques del món, incloent El Museu del Prado de Madrid o la Galeria Borghese de Roma.

El regidor xativí ha recordat que la gastronomia forma part també de la riquesa que la ciutat ofereix als que la visiten. L’arròs al forn és un plat de gairebé obligada degustació de tot aquell que passe per Xàtiva, però els paladars més exigents poden trobar altres tresors. Una mostra és l’ardaní, que ens remunta a l’època de l’ocupació musulmana i que ofereix un sabor únic gràcies a la barreja de la carbassa i l’ametlla.

Et pot interessar

59399814_1061994844188689_3150351102797414400_n

Agenda Cultural Xàtiva: maig 2019

EXCM. AJUNTAMENT DE XÀTIVA REGIDORIA DE CULTURA PROGRAMACIÓ MAIG 2019 . E X P O …