Alertes
Inici / Cultura i oci / Finalitzen els treballs de restauració de la font de la plaça Roca
DSC08810_WEB

Finalitzen els treballs de restauració de la font de la plaça Roca

El monument patia pèrdues d’aigua des de 2013

Xàtiva, 12 de juliol de 2017.- Els treballs de restauració integral de la font de pedra de la plaça Roca han finalitzat, segons ha informat el regidor de Serveis Públics, Ignacio Reig. L’Ajuntament ha invertit 3.388 euros en una actuació que ha comptat amb totes les garanties de preservació d’aquest element patrimonial, donat el caràcter de bé d’interés cultural, tant del Canal de Bellús com del sistema de fonts monumentals proveïdes per les séquies de subministrament històric de la ciutat de Xàtiva. L’empresa encarregada de la restauració ha estat Noema Restauradores, S.L. Conservació i Restauració d’Obres d’Art, mercantil que ja va treballar en la restauració dels relleus de la portada de la Casa de l’Ensenyança.

La font de la plaça Roca patia pèrdues d’aigua a través de les juntes de la seua pica, des de 2013, degudes al deteriorament del morter i a les conseqüències dels actes vandàlics patits pel monument. La restauració ha consistit en el picat i eliminació dels morters de ciment dels clivells, juntes i estucs, tant a l’interior com a l’exterior de la font. També s’ha aplicat un tractament biocida per a l’eliminació d’algues, líquens i fongs, així com la retirada de detritus dipositats als conductes de desaigüe. A continuació, s’ha procedit a l’estucat i reposició de volumetria amb un morter de calç, aplicant una pàtina per a donar uniformitat cromàtica a tot el conjunt i realitzant també un tractament en la canella de bronze.

La font de la plaça Roca data del segle XIX. Va ser construïda en 1841, substituint una font anterior, citada en el “Repartiment de l’Aigua Font Santa”. La font es proveeix per l’aigua del Canal de Bellús. La tassa de la font és un prisma de pedra calcària amb els costats menors tancats en semicercle. Sobre ella, s’alça una columna octogonal de dues canelles, possiblement un fust gòtic reutilitzat, coronada amb un remat amb la inscripció de la seua data de construcció. La seua factura és senzilla, d’estil neoclàssic. L’any 2009 es va realitzar una intervenció a la font, consistent en la neteja manual de la pedra i l’execució d’una solera amb pedra de riu.

Et pot interessar

Ocupació

Convocatòria de borsa de treball de Lector/a- Operador/a de comptadors de consum d’aigua potable

Convocatòria de borsa de treball de Lector/a- Operador/a de comptadors de consum d’aigua potable Bases …