Alertes
Inici / Urbanisme i habitatge / L’Equip del Pla Especial presenta les propostes recollides dels veïns i associacions per millorar i reactivar el Centre Històric de Xàtiva
reunio pla xativa

L’Equip del Pla Especial presenta les propostes recollides dels veïns i associacions per millorar i reactivar el Centre Històric de Xàtiva

Hui es presenten les idees i propostes que els veïns dels barris del centre històric de Xàtiva van aportar durant el Pla de Participació per millorar la recuperació del seu patrimoni, reconnectar amb el seu entorn natural, i millorar la vida dels seus residents. Es va presentar un decàleg de propostes a curt termini, prioritzat pels veïns, i els resultats de les activitats de socialització desenvolupades per involucrar les persones de diferents edats.

La fase participativa del Pla Especial es tanca avui amb la presentació de 14 accions a curt i mig termini encaminades a revitalitzar el teixit històric.


Un «Pla de Silenci» articulat al voltant d’una campanya de sensibilització sobre el civisme i la convivència; un registre de solars i edificis abandonats i infrautilitzats; una jornada de portes obertes per a visibilitzar el patrimoni; més «verda» a les places; la redistribució i creació de nous itineraris del trenet per millorar la mobilitat veïnal, la connexió i l’accessibilitat urbana; una reordenació dels trànsits interiors i la creació d’estructures de representació veïnal als barris del conjunt històric. Són les set propostes d’actuació a curt termini que planteja el document sorgit del procés participatiu iniciat al juny com a pas previ al disseny del Pla Especial de protecció del nucli antic de Xàtiva.

Les conclusions del procés de participació, que seran presentades aquesta vesprada a la Casa de l’Ensenyança, aporten una bateria d’idees encaminades a pal·liar els problemes estructurals del centre històric ia revitalitzar el teixit urbà i social, a partir del debat amb actors veïnals, experts i associacions durant la fase de diagnòstic. Abans de la presentació es desenvoluparà una «ruta crítica» amb els veïns, tècnics i polítics, pels carrers del centre històric que va abordar els conflictes en matèria d’espais de recuperació d’edificis, mobilitat o accessibilitat.


Atès que el Pla Especial requereix d’un llarg període de temps per a la seua redacció i posada en marxa, els coordinadors del projecte participatiu aposten perquè es vegen resultats a curt termini per «demostrar la funcionalitat del procés i posar en valor la implicació de la ciutadania ». El consistori tindrà l’última paraula sobre la seva implantació.


Les propostes assenyalades com a prioritàries s’il·lustren a partir d’exemples «que han funcionat en altres llocs en condicions similars». El Pla de Silenci, per exemple, es basa en la campanya promoguda al districte de Gràcia (Barcelona) perquè els usuaris dels pubs respectin el descans del veïnat. El registre de solars també té el seu precedent a Barcelona i persegueix dinamitzar els terrenys en desús. El document advoca per una «intervenció efímera» a la plaça de la Seu per convertir-la en un espai més verd, a temps que se suggereixen diverses mesures en la línia de pacificar el trànsit, donar prioritat als vianants en diversos punts i introduir l’inexistent transport públic aprofitant el trenet.


A mig termini, es proposen altres 7 ACCIONS: una base de dades d’immobles disponibles en venda o lloguer per facilitar l’establiment de joves compradors, la connexió d’eixos verds (sant Josep-Bellveret-muntanya-centre històric-), la millora de la gestió de residus, la creació d’un centre d’inclusió social o la implantació d’un servei dotacional al Palau de l’Ardiaca, que podria passar per un centre social i de majors o per recuperar el seu ús originari de guarderia.


Aquestes mesures s’han seleccionat en base a les prioritats exposades pels ciutadans durant les taules, tallers i reunions de les Jornades de Participació de juny, tenint en compte les opcions de materialització i la seva viabilitat tècnica i econòmica.

Et pot interessar

DSC07675

La compra dels terrenys per a ampliar el pàrquing de l’hospital passa per Junta de Govern

L’adquisició d’aquestos terrenys per part de l’Ajuntament permetrà a la Conselleria obrir un nou accés …