L’AJUNTAMENT DISSENYA UN MACROPROJECTE DE PATRIMONI I TURISME AL NUCLI ANTIC

L’Ajuntament treballa a contrarellotge per poder optar a les ajudes europees del fons FEDER 2014-2020 (Fons Europeu de Desenvolupament Regional). Este fons europeu preveu, per a tot el període, 1.012.754.015 d’euros per a municipis d’Espanya de més de 20.000 habitants. “L’objectiu és aconseguir 5 milions d’euros per a urbanitzar, rehabilitar i promocionar el patrimoni, el comerç i el turisme al nucli antic de Xàtiva”, ha assenyalat Cristina Suñer, regidora d’Urbanisme.

Per poder optar a aquestes ajudes europees des d’Urbanisme i Patrimoni s’està coordinant el treball i la participació transversal de totes les regidories, especialment les de Mobilitat i Promoció Econòmica, per al disseny d’una Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrada (DUSI). En l’Estratègia cobra un pes especial Este pla serà la base per articular un nou model de nucli antic basat en 3 principis: centre inte·ligent; sostenible i integrador. “Es tracta de buscar totes les opcions que tenim i plantejar les millores que volem per al nucli antic des d’una visió integrada que done cobertura a les necessitats que detectem però també als reptes que hi trobem per fer del nostre patrimoni un futur canal de desenvolupament econòmic que rellance la nostra ciutat”, ha dit Jordi Estellés, regidor de Patrimoni.

L’estratègia de desenvolupament s’està elaborant sobre un àrea concreta del centre històric que comprén la plaça del Mercat, la plaça de la Seu, el carrer Botigues i els carrers adjacents. Sobre aquesta zona s’estan treballant diferents aspectes:

  • D’una banda s’està realitzant un anàlisi físic que reflexe l’estat dels edificis, els habitatges que hi ha i les opcions de rehabilitació que té el nucli antic. També s’estan analitzat altres aspectes com la mobilitat, l’accessibilitat o el sistemes de transport que hi ha.

  • Des del punt de vista mediambiental està elaborant-se un mapa que quantifique i qualifique les possibles zones verdes. A més s’estan recopilant indicadors sobre la qualitat de l’aire, els nivells de soroll o el tractament dels residus.

  • En tercer lloc, s’està elaborant un anàlisi energètic que determine quin ús fa Xàtiva de les energies renovables i quin estalvi suposa. En la mateixa línia, des del punt de vista econòmic, s’està elaborant un informe detallat que recull el mercat de treball local, el teixit empresarial i el paper que juguen els diferents sectors productius de la localitat a nivell local, comarcal i estatal. Dintre d’aquest apart també està analitzant-se la situació econòmica de les famílies xativines.

  • L’equip interdepartamental també està elaborant un anàlisi demogràfic i social que descriu la piràmide de població i les diverses característiques dels veïns i veïnes del nucli antic (educació; pobresa, minories ètniques, diversitat sociocultural, etc.)

  • Per últim, també està elaborant-se un estudi sobre el context territorial i com afecta aquest al desenvolupament i les possibilitats de promoció del nucli antic de Xàtiva.

Per portar endavant aquest macroprojecte necessitem la col·laboració de tot el teixit social i per tant creiem que és fonamental la participació de la ciutadania per completar part d’esta estratègia. En este sentit, demà mantindrem una reunió amb representants de col·lectius de la ciutat per recollir les seues propostes”, ha assenyalat Suñer. Des de l’Ajuntament també s’ha habilitat un canal de participació per recopilar aportacions de manera online: http://www.xativa.es/va/content/jo-assesore-xativa

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Descarrega la notícia

TAMBÉ ET POT AGRADAR ...