L’AJUNTAMENT DE XÀTIVA REGULARÀ L’ÚS TURÍSTIC I CULTURAL DELS MONUMENTS DE LA CIUTAT

Se cediran els espais històric-patrimonials a empreses, col·lectius o institucions per organitzar activitats turístiques durant els caps de setmana

Xàtiva, 4 de gener de 2016. – L’Ajuntament de Xàtiva està preparant una normativa sobre la utilització dels espais patrimonials de la ciutat per tal de regular el seu ús per part de col·lectius o institucions que en un “determinat moment puguen requerir d’espais on desenvolupar activitats turístiques”, segons ha informat aquest dilluns el regidor de Patrimoni Històric-Artístic, Jordi Estellés. El regidor ha explicat que, gràcies a la nova normativa, els serveis municipals podran autoritzar l’oferta i desenvolupament d’activitats turístiques als monuments de la ciutat. Aquesta normativa preveu la presentació d’un projecte d’activitat per al seu posterior estudi i aprovació. A més a més, Estellés també es va reunir amb el nou abat de la Col·legiata Basílica de Santa Maria, José Canet, amb la finalitat de consensuar i coordinar l’apertura de tots els monuments i unificar criteris per a la dinamització turística de la ciutat.

En l’actualitat, aquestos recintes patrimonials romanen tancats els cap de setmana, no donant cap tipus de servei turístic ni cultural. Tal com ha explicat el regidor, aquest reglament sorgeix davant la “necessitat d’obrir d’aquestos espais per a entitats, empreses o associacions per dur a terme activitats de caire turístic”. L’objectiu, en definitiva, és dinamitzar els espais històrics per a donar resposta a les necessitats que sorgeixen des de diversos àmbits, així com regular, “amb criteris objectius”, la cessió d’un espai i garantir un ús correcte de les instal·lacions municipals. El regidor prepara una programació cultural als espais històrics, tant de propietat municipal com de l’Església, per completar la dinamització turística i cultural, intensificant-la els caps de setmana quan l’afluència de turistes és més abundant.

Per la seua banda, la regidora de Turisme, Mariola Sanchis, pensa que “els edificis i monuments que integren el patrimoni històric representen un element que pertany a la història i a la tradició d’una ciutat. Per tant, és de vital importància que estiguen oberts a l’abast de tothom”. Per a la regidora, aquesta qüestió està lligada al desenvolupament econòmic de Xàtiva: “aquesta apertura ha de produir beneficis econòmics i socials. Ha de tenir una participació molt important en el desenvolupament del turisme i en l’atracció d’activitats recreatives i culturals”.

Per a Estellés, “les dimensions territorials, poblacionals, històriques, culturals i econòmiques de Xàtiva li confereixen un tret de singularitat i personalitat que la fan única, no solament en el context autonòmic, sinó també nacional”. El regidor està convençut que la combinació del patrimoni monumental de Xàtiva amb una intensificació de l’oferta d’activitats culturals fan de la ciutat una destinació turística de primer ordre.

Per això, segons l’edil, “la potenciació del patrimoni cultural és determinant per al desenvolupament del municipi, dins de paràmetres de sostenibilitat. La cultura, el coneixement i les arts s’han d’entendre com una filosofia de vida i també des d’un punt de vista social i econòmic, com a eixos bàsics i estratègics de desenvolupament, convertint-los així en generadors d’economia i ocupació qualificada i en una alternativa de protecció davant formes menys sostenibles de desenvolupament”.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Descarrega la notícia

TAMBÉ ET POT AGRADAR ...