L’AJUNTAMENT ENGEGA EL PROCÉS DE DEBAT SOBRE EL MODEL DE CIUTAT RESPECTUÓS AMB EL PATRIMONI HISTORIC ARTÍSTIC

Experts en urbanisme i conservació debatran durant el cap de setmana en unes jornades obertes a la participació del públic

Xàtiva, 18 de gener de 2016.- L’Ajuntament ha posat en marxa un procés de reflexió sobre el model de ciutat cap on ha de caminar Xàtiva a mitjà termini. Sota el títol “La ciutat que volem. Jornades d’estudi del conjunt històric”, la regidoria de Patrimoni Històric-Artístic reunirà el proper cap de setmana a una sèrie d’experts per tal d’iniciar aquest debat. Les jornades, que tindran lloc els dies 22 i 23 de gener a la seu de la Mancomunitat de Municipis La Costera-Canal, estan obertes a la participació del públic i comptaran amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Comarcals d’Amics de la Costera, de la Iniciativa Cívica pel Centre Històric de Xàtiva, del Col·legi d’Arquitectes de València, de la Universitat de València (UV) i de la Universitat Politècnica de València (UPV).

Es tracta d’estudiar la realitat del nucli històric de Xàtiva des de diverses perspectives: històrica i cultural, però també política, social i econòmica. Entre els objectius de les jornades figura la definició dels mètodes de gestió del patrimoni per tal d’assegurar la seua conservació i posada en valor, així com la imprescindible tasca de promoció. El regidor Jordi Estellés creu que “aquestes jornades són clau per sensibilitzar a la ciutadania sobre els avantatges de la protecció i posada en valor del patrimoni històric-artístic per al futur de la ciutat, així com per divulgar aquestos valors entre les noves generacions de xativins i xativines. Està en joc el futur socioeconòmic i cultural de la ciutat i anem a posar tot els nostres esforços en arribar a una planificació coherent, estable i amb el major nivell de consens possible, ja que cal garantir l’acceptació, l’èxit i la continuïtat de la iniciativa”.

El desenvolupament de les jornades pivotarà al voltant de cinc eixos principals: elecció de model, pla especial del Conjunt Històric-Artístic, regulació i ordenació del trànsit, dinamització turística i foment de l’activitat comercial i hostalera. El disseny de l’activitat passa per un procés participatiu per tal d’implicar a la societat civil en la ciutat del futur, a través del concurs de partits polítics, sindicats, moviments veïnals, associacions culturals i altres entitats cíviques, contemplant mecanismes de consulta ciutadana per arreplegar la voluntat de la ciutadania.

La nòmina d’experts convocats és notable. Des de l’àmbit de la universitat a les associacions professionals, passant per representants del món de la cultura o el periodisme. Hi participaran personalitats destacades com ara el rector de la UV, Esteban Morcillo o la presidenta del Comitè Espanyol del Consell Internacional de Monuments i Llocs (ICOMOS), Begoña Bernal Santa Olalla, a més de diferents professors universitaris i arquitectes.

Les jornades arrancaran el divendres 22, a les 19h, amb la intervenció de l’alcalde Roger Cerdà i del rector Esteban Morcillo, seguida de la conferència inaugural de Begoña Bernal. Els tinents d’alcalde intervindran la jornada del dissabte 23. Miquel Lorente parlarà a les 16’45h en una mesa rodona sobre recuperació de l’espai públic, accessibilitat i mobilitat, mentre que Cristina Súñer participarà a les 13’45h en les conferències sobre el Pla Especial del Conjunt Històric-Artístic de Xàtiva.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Descarrega la notícia

PROGRAMA DE LES JORNADES

TAMBÉ ET POT AGRADAR ...