L’AJUNTAMENT ESTUDIA REUBICAR EL BUST DE L’ACADÈMIC MARAVALL A L’AVINGUDA AMB EL SEU NOM

El Museu de Belles Arts presta cinc cartells de la seua col·lecció al Muvim

Xàtiva, 22 de febrer de 2016.- El regidor de Cultura i Patrimoni Històric Artístic, Jordi Estellés ha anunciat que s’han iniciat els tràmits per reubicar l’escultura dedicada a José Antonio Maravall Casesnoves (Xàtiva, 1911 – Madrid, 1986), historiador i assagista qui va ser una figura clau en la historiografia espanyola de la segona meitat del segle XX. El seu fill José María Maravall va ser ministre d’Educació i Ciència entre 1982 i 1988.

L’escultura, obra de Ramón de Soto, va estar instal·lada inicialment a la plaça de Sant Jaume a finals de la dècada dels 80. L’obra va ser una donació del Consell Valencià de Cultura a la ciutat de Xàtiva. El bust, que va patir diversos actes de vandalisme, va ser retirat en 2007, dos anys abans de que s’iniciaren les obres de remodelació de la plaça. Des d’aleshores, ha passat d’estar abandonat en el magatzem de la brigada d’obres a ser recuperat i custodiat pel personal del Museu de Belles Arts. Ara, l’Ajuntament estudia tornar a instal·lar un monument al carrer de Xàtiva que porta el seu nom, l’avinguda Acadèmic Maravall.

El regidor Jordi Estellés ha explicat que “el que pretenem és recuperar una peça d’art que homenatja a un fill il·lustre de la ciutat i restituir el tractament que mereix”. La previsió del regidor és que la nova ubicació del monument siga la zona enjardinada que es troba junt a l’Institut Josep de Ribera. Estellés creu que “al mateix temps que situem l’escultura en el carrer dedicat a l’acadèmic Maravall, adequarem l’espai per a la seua instal·lació. D’aquesta manera, estarem recuperant una zona que ara per ara es troba en una situació d’evident degradació”.

Un cartell de Renau entre les peces prestades al Muvim

D’altra banda, el Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (Muvim) ha sol·licitat el préstec de cinc obres de la col·lecció del Museu de Belles Arts de Xàtiva per al muntatge de l’exposició temporal “La Modernitat Tipogràfica”, que albergarà el museu valencià des del 15 de març fins el 22 de maig. Les peces sol·licitades són cinc entre les quals destaca un cartell del Patronat Nacional de Turisme de l’any 1929, obra de Josep Renau.

La mostra forma part del conjunt d’exposicions al voltant de “La Modernitat Republicana a València. Innovacions i pervivències en l’art figuratiu (1928-1942)”. La resta d’obres sol·licitades són un cartell de la fira de València, de 1933; un cartell de falles de Xàtiva, de 1936, obra d’E. Sanchis; un cartell de la fira de Xàtiva, de 1927, obra de Francisco Climent i el cartell de l’exposició regional de belles arts, de 1934, realitzat per Canet.

TAMBÉ ET POT AGRADAR ...