L’AJUNTAMENT ESTALVIA 348 MIL EUROS EN COMPRA DE BENS CORRENTS

Reig: “el rigor del pla d’ajust ens deixa poc marge de maniobra. Continuarem generant estalvis i dedicant-los a serveis”.

Xàtiva, 28 de febrer de 2016. El plenari de passat dissabte va servir de marc per conèixer la liquidació del pressupost municipal de 2015, així com l’informe de la Intervenció sobre el pla d’ajust corresponent al mateix exercici. El capítol de despeses per compra de bens corrents ha disminuït en 348.000 euros, mentre que e l resultat pressupostari ajustat ha estat positiu en 1’33 milions d’euros. El portaveu del PSPV-PSOE i regidor d’Hisenda, Ignacio Reig va destacar que en aquest exercici econòmic s’ha gestionat una menor recaptació, amb una baixada de la pressió fiscal de prop de 800.000 euros i també uns menors ingressos per altres conceptes, que han suposat 1’4 milions menys d’ingressos en total.

La despesa de l’Ajuntament en 2015 es va reduir en 4 milions d’euros, si bé 1’4 milions es corresponen al període de carència en l’amortització del Pla Montoro. Reig va comentar que el resultat de 2015 reafirma que la gestió econòmica de l’Ajuntament ha de ser molt rigorosa en la despesa i posa de manifest la necessitat de reduir el deute fins a nivells assumibles, mantenint el nivell d’ingressos per poder afrontar noves inversions.

Segons el regidor, “Xàtiva genera suficients recursos per oferir uns serveis de qualitat. El problema és el deute generat entre 2006 i 2012, amb els 11 milions d’euros del Pla Montoro”. En resposta a la portaveu popular Mª José Pla, Reig va dir que “està bé que el PP reconega el deute bancari de 15 milions d’euros, perquè l’anterior alcalde sempre deia que hi havia superàvit. Les indemnitzacions del polígon La Vila, les factures d’EGEVASA o la sentència que ens obliga a assumir les reclamacions econòmiques de FCC també s’han pagar i també són deute”.

Per la seua banda, el portaveu d’EU, Miquel Lorente, va destacar que l’informe de morositat indica una tendència positiva. Aquest indicador situa en 42’97 dies el període mitjà de pagament a proveïdors. Lorente va mostrar el seu desacord amb la caiguda d’un 5% en impostos directes. Segons el primer tinent d’alcalde, “no podem seguir sense aplicar progressivitat fiscal per tal que pague més qui més té. L’estabilitat pressupostària ha de garantir serveis i la dignitat de la ciutadania”. Pel que fa a Cristina Súñer, la portaveu de Compromís va afirmar que “el més important és que l’equip de govern ha introduït la no discrecionalitat en els pagaments de tresoreria. Ara es paguen les factures per rigorós ordre d’entrada i no atenent a qui era qui les presentava, com es feia abans”. La segon tinent d’alcalde, en al·lusió a la situació d’endeutament municipal, va lamentar que el resultat positiu s’haja de destinar a pagar deute “perquè altres governs es dedicaren a gastar sense escrúpols. Si posem els bancs per davant de les persones és molt difícil millorar la vida dels ciutadans”, segons Súñer.

Pel que fa a la postura de l’oposició, la portaveu del PP, Mª José Pla, va destacar que l’Ajuntament compleix amb l’objectiu d’estabilitat pressupostària i amb el pla d’ajust, tot insistint en situar el deute bancari en 15 milions d’euros. Per a Pla, “a l’Ajuntament existeix una bona situació econòmica i és moment de treballar en positiu”.

Ignacio Reig va continuar la seua intervenció fent al·lusió a que l’Ajuntament es troba al límit de la capacitat legal de despesa. Reig va comentar que “lamentablement, el rigor del pla d’ajust i de la llei d’estabilitat pressupostària ens deixa poc marge de maniobra. Continuarem generant estalvis i dedicant-los a serveis. És a dir, farem més amb menys diners”. El regidor d’Hisenda va confirmar que “farem el possible per complir amb el pla d’ajust però la prioritat són les persones”.

Respecte a açò. Miquel Lorente va qualificar el pla d’ajust com “una cotilla per les polítiques del nou equip de govern. Els 11 milions d’euros del Pla Montoro no milloraran la vida de la gent. L’endeutament impedeix fer contractacions de personal i millorar serveis”. D’altra banda, Cristina Súñer va considerar que “el pla d’ajust és un constrenyiment per a desenvolupar polítiques pel balafiament de diners públics que va dur a terme el PP. Si no s’hagueren gastat 4 milions d’euros contractant amigatxos s’haguera pogut baixar molt més l’IBI. El que cal fer és redistribuir l’ingrés per IBI”.

Nomenament de representants per al Consorci de les Comarques Centrals

El plenari va aprovar el nomenament dels representants de l’Ajuntament de Xàtiva en el Consorci de les Comarques Centrals Valencianes. A Miquel Lorente, designat en principi com a únic representant, s’uniran ara Cristina Súñer i el mateix alcalde, Roger Cerdà. Cerdà va mostrar la seua satisfacció per la reactivació d’aquesta institució. Per al primer edil, “és important que s’haja fixat el 7 d’abril com a data de constitució del nou consorci, ja que significa posar a treballar en comú a ciutats de trets similars per a la vertebració d’un territori i la millora de serveis”. L’alcalde va anunciar la futura posada en marxa del Consell Econòmic i Social de les Comarques Centrals, amb la participació d’empreses i universitat, així com dels agents socials.

En un altre ordre de coses, el consistori va aprovar per unanimitat sol·licitar a la Generalitat Valenciana la Creu al Mèrit Policial amb distintiu roig, per a l’agent de Policia Local José Casanova Silvestre, ferit en acte de servei el passat 25 de desembre. A més a més, al plenari de dissabte s’aprovaren fins a 8 mocions sobre assumptes diversos, com la sol·licitud de derogació de l’article 315 del Codi Penal, la moció per el Dia Internacional de la Dona, una proposta d’accions per combatre la pobresa energètica, l’adhesió de l’Ajuntament a la petició de l’Associació de Juristes Valencians per a la recuperació del dret civil foral valencià i a la reivindicació d’un millor finançament per a la Comunitat Valenciana i una darrera moció en contra de la corrupció, presentada en despatx extraordinari.

L’anècdota de la jornada la va protagonitzar el vot particular en contra de la moció del Dia de la Dona, emès per l’edil popular Jorge Herrero, tot adduint motius de consciència, ja que aquesta moció incloïa una petició de despenalització de l’avortament. En el torn d’intervencions previ a la votació, la portaveu popular, Mª José Pla, havia afirmat que el seu grup anava a donar un recolzament unànime en aquesta ocasió.

TAMBÉ ET POT AGRADAR ...