XÀTIVA BUSCA FINANÇAMENT EUROPEU PER IMPLANTAR UN SISTEMA D’AGRICULTURA ECOLOGICA QUE CREE OCUPACIÓ

El projecte URBAN preveu la creació d’un banc de terres gestionat per una cooperativa amb suport municipal

Xàtiva, 15 d’abril de 2016.- Hui s’ha presentat a l’Ajuntament l’estratègia URBAN, un projecte que aspira a comptar amb finançament dels fons FEDER per impulsar a la ciutat un sistema de producció agrícola ecològic, generador d’ocupació i fonament d’una economia circular i local. A la roda de premsa de presentació, han assistit l’alcalde Roger Cerdà, el primer tinent d’alcalde i regidor de Promoció Econòmica, Miquel Lorente, així com Iván Martínez, regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament d’Alzira, ciutat amb la qual Xàtiva comparteix el projecte. El muntant econòmic global del URBAN arriba als dos milions d’euros, dels quals la meitat l’aportaria els fons europeus, mentre que l’altra meitat haurien d’aportar-la Xàtiva i Alzira al 50%.

Cerdà ha volgut destacar els aspectes col·laboratius i d’innovació del projecte. Segons l’alcalde, “aquesta iniciativa aporta solucions innovadores, de formació, autoocupació i rehabilitació d’espais degradats, amb una vocació de servir d’exemple per a altres municipis”. Per la seua banda, Lorente ha declarat que “es tracta de dur a terme una reconversió agrícola, aprofitant terrenys desocupats per l’especulació per convertir-los en un motor de canvi”. Finalment, Martínez ha remarcat que “arribar a un plantejament com aquest, en que es materialitza un projecte local en col·laboració entre ciutats, ha estat molt positiu, ja que se sumen aspectes com la innovació amb la lluita contra l’exclusió social i l’abandonament de terrenys productius”.

La solució proposada passa per la generació d’un mercat ecològic local que dispose de la seua pròpia marca, promocionant aliments agroecològics de proximitat i de temporada. Es busca la implantació d’usos agrícoles sostenibles, fomentant l’autoconsum local i oferint una via d’ocupació per a col·lectius d’aturats o en risc d’exclusió social. Un dels requisits del projecte és que l’explotació de les terres ha de ser respectuosa amb el medi ambient, aportant un major valor afegit als productes que hauran de ser saludables i de producció ecològica.

Així mateix, el projecte URBAN inclou la constitució d’una cooperativa en forma de societat agrària de transformació, recolzada per les administracions públiques, que pose terrenys municipals no utilitzats a disposició dels participants en el projecte, creant un banc de terres per a ús agroecològic i social. Les estimacions inicials indiquen que aquesta cooperativa podria agrupar fins a 60 treballadors.

Per dur a terme aquest projecte és necessària la creació d’una escola on els més joves i aquelles persones en situació d’exclusió social, amb manca de recursos econòmics o aturats de llarga durada i de difícil inserció en el mercat laboral puguen formar-se per desenvolupar les activitats del projecte. La cooperativa i l’escola s’ubicarien en un edifici de propietat municipal el qual es rehabilitaria i s’adequaria de manera sostenible i respectuosa amb el medi ambient, procurant l’eficiència energètica mitjançant la reducció d’emissions de CO2 a través de sistemes d’energia renovable com la solar o la tèrmica.

Finalment, tot el sistema de distribució es basaria en una plataforma km 0 que done suport a l’ús eficient dels recursos, construint aliances entre agricultors, restaurants i consumidors locals. El transport dels productes des del punt de producció a la cooperativa i posterior lloc de venda es realitzaria a través de vehicles elèctrics o híbrids.

TAMBÉ ET POT AGRADAR ...