ENDOTERÀPIA PER A SALVAR A MÉS DE MIG CENTENAR D’OMS

La regidoria de Parcs i Jardins aplicarà aquesta innovadora tècnica per combatre la plaga de galeruca que pateixen els exemplars.

Xàtiva, 18 d’abril de 2016.- La regidoria de Parcs i Jardins tractarà amb endoteràpia 63 exemplars d’om que es troben afectats per la galeruca, un escarbat menut que devora les seues fulles i debilita l’arbre fins la mort. Segons la regidora de l’àrea, Pilar Gimeno (Compromís) “Els tècnics ja han intentat acabar amb aquesta plaga mitjançant diverses tècniques, però la galeruca és molt resistent i reapareix. L’endoteràpia és la técnica més avançada que existeix i hem considerat que pot ser la solució per salvar els exemplars”.

La tècnica de l’endoteràpia consisteix en introduir dins del tronc de l’arbre una agulla de 3 mm. de diàmetre i injectar a través d’aquesta el pesticida al sistema bascular de l’om. D’esta manera el producte discorre per tot l’arbre i quan les larves de galeruca es mengen les fulles moren. Com indica José Vera, biòleg municipal “l’època indicada per començar el tractament és ara perquè és quan l’arbre comença a moure després de l’hivern i està més actiu”.

D’altra banda, ha explicat Pilar Gimeno “a més de ser un tractament més eficient, és més saludable per a l’entorn perquè no passen les partícules dels pesticides a l’ambient i no pot afectar ni la població ni la fauna beneficiosa”.

El tractament començarà la setmana que ve sobre els exemplars, seleccionats pels tècnics, que estan afectats i es poden salvar. Es treballarà a les zones de:

 • La Glorieta

 • Jardí Attilio Bruschetti

 • Selgas/L Pau

 • Col·legi Taquígraf Martí

 • Col·legi Jacint Castañeda

 • Col·legi Teresa Coloma

 • Font 25 dolls

 • Plaça l’Almàssera

 • Plaça Carboneria

 • Carrer Retorn

 • Avda. País Valencià

 • Annauir

SUBSTRAT MADE IN XATIVA

A més la regidora ha anunciat que l’any que ve als jardins de Xàtiva s’utilitzarà substrat fet pels mateixos jardiners a partir de restes de poda. La regidoria ha habilitat una campa on es deixaran fermentar durant un any 1250 m3 de compost. “El que és de la terra torna a la terra, eixa és la idea principal. D’altra banda, el trasllat de les 30 tones de restes de poda a les plantes de tractament costa 9.000 euros mentre que triturar i escampar el producte ens ha costat 1500. Tot i això la rendibilitat econòmica la sabrem l’any que ve, de moment, sabem la mediambiental. Hem evitat la crema de 30.000 quilos de llenya”, ha destacat Gimeno.

TAMBÉ ET POT AGRADAR ...