XÀTIVA REDUIRÀ UN 30% LES PLACES DE LA ZONA BLAVA
El Consell Esportiu Municipal comptarà amb representants de tots els partits i dels usuaris de les instal·lacions esportives
Xàtiva, 28 de maig de 2016. – El plenari de dissabte es va iniciar amb el sorteig públic de presidents, vocals i suplents de les meses electorals per a les eleccions generals del 26 de juny. Complit el tràmit, el plenari va continuar amb l’aprovació per unanimitat de la modificació de crèdit impulsada per Hisenda, entre altres coses, per afrontar el pagament de la sentència de les obres de l’Escola d’Adults. El regidor Ignacio Reig, va agrair la responsabilitat dels seus companys de consistori i va advertir que “espere que siga l’última condemna ja que les arques municipals no podrien aguantar una altra”.
El plenari també va aprovar el nou plec per a la regulació i control de l’estacionament en la via pública de Xàtiva. El nou plec contempla la reducció d’un 30% de places de zona blava, la introducció d’una app per gestionar el pagament del tiquet i la creació de zona verda per a residents en el casc antic. Segons el primer tinent d’alcalde i regidor de Mobilitat, Miquel Lorente, la nova disposició de la zona blava pretén “concentrar aquesta regulació en zones comercials i suprimir places en zones residencials”. Lorente va anunciar que amb aquest nou sistema s’espera generar uns ingressos d’entre 90.000 i 100.000 euros anuals. El regidor també va destacar la introducció de clàusules socials en el plec de condicions.
El tenor general de les forces polítiques va ser favorable a la reducció de places, encara que Juan Giner, portaveu de Ciudadanos, va posar en dubte si els carrers elegits són els més adequats. Per la seua banda, Ignacio Reig, portaveu del PSPV-PSOE, va manifestar que aquest nou contracte s’ajusta més a les necessitats de la ciutat. Cristina Súñer, segona tinent d’alcalde i portaveu de Compromís va destacar que “era necessari regular l’ORA per a que no fóra un sistema recaudatori”, mentre que Jorge Herrero, del Partit Popular, va qüestionar l’ús de noves tecnologies i va demanar alternatives per a gent poc acostumada a utilitzar aquestes aplicacions mòbils.
Modificació dels Estatuts del Consell Esportiu Municipal
Altre dels punts destacats de l’ordre del dia fou l’aprovació per unanimitat de la modificació dels estatuts del Consell Esportiu Municipal (CEM). Amb aquesta reforma, tal com va exposar el regidor d’Esports, Pedro Aldavero, “s’incrementa la participació a l’incloure representants de tots els partits polítics amb representació municipal, dels usuaris d’instal·lacions esportives o, fins i tot, d’esportistes d’èlit”. Segons Aldavero, “hui cumplim un altre dels compromisos electorals, dotant de major democràcia a aquest òrgan”.
Malgrat haver estat aprovat per unanimitat, el debat no va estar exempt de certa pol·lèmica quan Herrero (PP) va qualificar el procés d’elaboració de la modificació dels estatuts del CEM de precipitat i poc participatiu. Cristina Suñer li va contestar que “Compromís ha estat 9 anys expulsat del CEM pel PP. Mai cap club esportiu havia fet cap proposta en el CEM. La unanimitat amb que s’aprovaven les propostes era conseqüència d’una amenaça”. En la rèplica, Herrero va demanar que se superara el discurs de l’amenaça amb que s’acusa la gestió de l’anterior equip de govern. En finalitzar la ronda d’intervencions, l’alcalde Roger Cerdà, va prendre la paraula per interpel·lar Herrero en aquest sentit: “entenc que vostés vulguen passar pàgina però la realitat hi està. Aquesta reforma no va prosperar l’anterior legislatura perquè Rus la va parar, ja que no volia participació. És positiu mantenir l’autonomia del CEM, modernitzar-lo i adaptar-lo a la nova realitat”. L’alcalde va tirar d’ironia: “espere que aquest nou temps que també inicia el PP siga fructífer per a tots”.
El plenari va aprovar l’apertura d’expedient per al lloguer de l’antic local de jubilats de la Fundació Bancaixa al carrer Abu Masaifa que passarà a ser un centre social per a joves, col·lectius de persones amb diversitat funcional i on està previst que s’instal·le també la Casa de la Dona. Segons la regidora de Benestar Social, Xelo Angulo, “les relacions entre l’anterior Ajuntament i la Fundació Bancaixa eren inexistents, fins al punt que vàrem haver de negociar amb ells per evitar el desnonament del Fons Valencià per a la Solidaritat. Aquella negociació va canviar la situació i va permetre millorar les relacions, fins arribar al punt actual. Anem a disposar d’una nova instal·lació pública en el barri més poblat de Xàtiva, a canvi d’un lloguer de 800 euros, que és una quantitat irrisòria per a les característiques del local i els preus de la zona”.
El plenari també va aprovar una moció amb motiu del Dia Nacional de la Llengua de Signes, que va ser llegida per Xelo Angulo i va comptar amb una interpret, com es veu a la imatge.