XÀTIVA ESCULL A TRES PRESTIGIOSOS CRÍTICS D’ART COM A JURATS DEL PREMI DE PINTURA FIRA D’AGOST

Ahir es va obrir el termini de recepció d’obres d’un premi dotat amb 3.000 euros

Xàtiva, 12 de juliol de 2016.- L’aposta de l’Ajuntament de Xàtiva per potenciar la qualitat del premi de pintura Fira d’Agost és ferma. Al fet de triplicar la dotació econòmica del premi, que se situa en 3.000 euros, cal sumar l’elecció de tres personalitats destacades en el món de l’art valencià, com són Romà de la Calle, Maite Ibáñez Giménez i Bernat Montagud. Ahir es va obrir el termini per a la presentació d’obres a la Casa de Cultura, termini que finalitzarà el proper 5 d’agost. Cal recordar que les imatges de les obres seleccionades seran incloses en un catàleg que editarà l’Ajuntament.

ROMÀ DE LA CALLE (Alcoi, 1942), filòsof, escriptor, traductor i crític d’art. Catedràtic d’Estètica i Teoria de les Arts de la Universitat de València-Estudi General. Ha estat professor de tres universitats al llarg de 45 anys. Ha dirigit més de 90 tesis doctorals. Ha estat President de la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Carles. Acadèmic Corresponent de la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Fernando (Madrid). Ha dirigit al llarg de deu anys l’Institut de Creativitat i Innovacions Educatives de la Universitat de València. Ha estat Director del Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat (MuVIM) (2004-2010) fins a la seua dimissió per la censura institucional. Ha coordinat l’Aula de les Arts de la Institució Alfons el Magnànim de la Diputació de València, (1998-2010). És autor de més d’una dotzena de llibres de recerca en temes d’Estètica i de història de les idees estètiques, també ha publicat tot un seguit de monografies d’artistes contemporanis i nombrosos textos de crítica d’art. Pertany a patronats, consells i comissions culturals i acadèmiques diverses. És President Honorari d’AVCA (Associació Valenciana de Crítics d’art), també d’AVALEM (Associació Valenciana d’Educació i Museus). Membre d’AECA i d’AICA (Associació Espanyola de Crítica d’Art / Associació Internacional de Crítica d’Art). Ha rebut diferents premis i reconeixements: Cruz Alfonso X el Sabio, Medalla de Plata al Mérito Profesional, ambdues del Ministeri d’Educació; les “Palmes Acadèmiques” amb grau d’Oficial del Ministeri d’Educació Nacional de França; Medalla de la Facultat de Belles Arts de la Universitat Politècnica de València; Medalla de la Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació de la Universitat de València; Premi Assaig Ciutat de València (1981); Premi Nacional de Crítica d’Art Espais, Barcelona (1987); Premi a la Llibertat d’Expressió de la Associació de Periodistes (2010); Flama Rotària a les Ciències Humanes (2009); Premi Cartelera Turia a la dignitat ciutadana (2010); Premi Cultura Jove 2010; Premi Gràffica 2010 per l’atenció prestada al món del disseny; Premi Primer de Maig a la Llibertat d’Expressió (2011); Premi “Llibertad cívica” atorgat per la Lògia “Blasco Ibáñez”, adscrita al Gran Orient de França (2012); Premi Educació & Societat (2014); Medalla al Mèrit en les Belles Arts (2015). En l’actualitat és Professor Honorari de la Universitat de València.

BERNAT MONTAGUD PIERA (Alzira, 1947) Llicenciat en Geografia en Història i doctorat en Història de l’Art, ha prestat docència al col·legi Claret de Xàtiva, a l’Institut Rei en Jaume d’Alzira o a l’Institut Pío Baroja d’Irun entre d’altres. Ha estat Professor-Tutor d’Història de l’Art i Història del Món Contemporani a la UNED, Catedràtic de Geografia i Història i Professor col·laborador del Departament d’Història de l’Art de la Facultat de Geografia i Història de València. Acadèmic de la Reial Acadèmia de Sant Carles, membre de l’Associació Valenciana de Crítics d’Art i també de l’Associació d’Escriptors i Crítics Valencians, ha estat autor de diverses publicacions relacionades amb la Història de l’Art, així com de col·laboracions en revistes i enciclopèdies. També ha sigut col·laborador en emissores de ràdio i televisió i jurat en certàmens locals i nacionals de pintura de ciutats com ara Alzira, Carcaixent i Algemesí.

MAITE IBÁÑEZ GIMÉNEZ (València, 1973) Doctora en Història de l’Art per la Universitat de València, és autora del llibre “IVAM-Centre del Carme (1989-2002): l’exposició com a obra d’art”, així com de diversos articles sobre museografia publicats a les revistes d’art Lápiz, Museo, MAKMA i Archivo de Arte Valenciano. Comissària de l’exposició “A pell de llit. Mirades sobre un espai quotidià”, presentada a la Sala Parpalló, forma part del professorat del Diploma de Postgrau Educació Artística i Gestió de Museus de la Universitat de València. Membre de l’Associació Valenciana de Crítics d’Art (AVCA) i de Dones en les Arts Visuals (MAV), ha col·laborat en diferents museus i sales d’art valencians, i en l’Institute of Contemporary Art (ICA) de Londres. Forma part del patronat de l’Assemblea de Ciutadans i Ciutadanes de la Mediterrània i és la responsable de les àrees de Arts i Debats del festival Muestra Viva. Des de 2002 treballa com a tècnic de projecte a la Fundació General de la Universitat de València, duent a terme la coordinació d’exposicions i activitats culturals al Palau de Cerveró i el Centre Cultural La Nau. És membre de la Càtedra Unesco Fòrum Universitat i Patrimoni de la Universitat Politècnica de València, i recentment s’ha incorporat com a col·laboradora del suplement Arts del diari El Mundo, a través d’articles divulgatius i teòrics sobre l’actualitat artística valenciana.

TAMBÉ ET POT AGRADAR ...