L’ESTRATÈGIA DUSI SEGUEIX ENDAVANT

Xàtiva es tornarà a presentar a les ajudes de fons europeus per impulsar el nou model de ciutat

Xàtiva 03 d’octubre 2016.- El ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques ha donat a conèixer el llistat de poblacions que rebran fons europeus per desenvolupar la seua estratègia DUSI (Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat). En esta primera convocatòria Xàtiva no ha estat seleccionada. Segons la regidora d’Urbanisme, Cristina Suñer “Per a l’equip de govern no és una bona notícia però esta decisió no altera en absolut el nostre full de ruta. El projecte que vam presentar el passat febrer, X-Xàtiva Fem que el cor bategue, constitueix la base de la ciutat que volem i, més tard o més prompte, la tindrem. Això dependrà del finançament”.

Està previst que en uns mesos s’òbriga la segona convocatòria per optar a estes ajudes i la nostra intenció és tornar a presentar el nostre projecte”, ha dit el regidor de Patrimoni Històric, Jordi Estellés. En el cas de Xàtiva, suposaria una inversió de 5 milions d’euros. Per a Estellés el més important és que “el camí ja l’hem començat. La casa Artigues està oberta, la peatonalització del mercat és imminent i el pla IMPULS d’ajudes a la reedificació i rehabilitació al nucli antic també està en marxa”.

Des de l’equip de govern es reitera el convenciment en este projecte en tant que “canvia radicalment el model de ciutat impulsat durant els darrers 20 anys i concep una ciutat més intel·ligent, sostenible i integradora capaç d’atraure més turisme i de més qualitat ”, ha dit Suñer.

L’estratègia DUSI “X-Xàtiva (“Per Xàtiva”). Fem que el cor bategue” parteix de 6 línies d’actuació fins el 2025 que integren l’urbanisme, la promoció econòmica, el patrimoni, el medi ambient, el turisme i la participació ciutadana. Estos pilars estratègics ja han començat a desenvolupar-se. És el cas de de la casa Artigues, convertida en “Unitat de Reactivació del Centre Històric”. S’ha obert una oficina que gestionarà totes les intervencions en matèria de comerç, integració social i normativa al nucli antic. A més, també s’està actuant a un altra de les claus del projecte, la zona del mercat, i ja s’ha dotat de pressupost el disseny del pla especial del nucli antic.

D’altra banda, el nou equip de govern ja treballa en un Pla Global de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS) amb un ordre marcat de preferències: primer les persones i les bicis, després el transport públic, i per últim els vehicles privat i s’ha iniciat el camí per incrementar la participació de la ciutadania en el disseny de la ciutat.

Tant Suñer com Estellés han reiterat que treballaran per millorar el projecte i que tornaran a presentar la iniciativa en la següent convocatòria, prevista en principi per a novembre.

TAMBÉ ET POT AGRADAR ...