Xàtiva deixarà de regar els jardins del polígon industrial amb aigua potable
Hui arranquen les obres de connexió de la séquia de La Vila amb la xarxa municipal
Xàtiva, 7 de novembre de 2016.– Hui han començat les obres de connexió de la séquia La Vila a la xarxa de distribució d’aigua, amb la finalitat de poder regar les praderes de la ronda nord amb aigua procedent de la séquia. Les obres, que tenen un pressupost de 55.888,12 euros, formen part del Pla d’Infraestructures Financerament Sostenibles de la Diputació de València. Gràcies a aquesta actuació, Xàtiva deixarà de regar els jardins del polígon industrial amb aigua potable.
El regidor de Serveis Públics, Ignacio Reig, ha mostrat la seua satisfacció per l’inici d’unes obres que feia temps que estaven programades. Reig confia que aquesta actuació supose “un estalvi evident en consum d’aigua potable. Quan es produeix el reg de les praderes de gespa de la ronda nord, el consum d’aigua procedent del Canal de Bellús és excessiu. El tindre una font de subministre alternatiu com la séquia La Vila farà que es reduïsca el consum”.
A més dels beneficis que comporta la reducció de consum d’aigua de manantial per a regar, la mesura té una clara repercussió econòmica, ja que amb la connexió a la séquia l’Ajuntament espera estalviar entre 20.000 i 30.000 euros anuals en la factura d’aigua. Una vegada feta la connexió, l’Ajuntament podrà regar les praderes de la ronda nord durant tres hores al dia, de 2 a 5 h de la matinada, amb un consum màxim estimat de 600 metres cúbics al dia procedents de La Vila. A més, en cas de que el cabdal de la séquia fora insuficient en algun moment determinat, la instal·lació permetrà retornar al sistema de subministre anterior.
El reg de la ronda nord comprometia l’abastiment d’aigua potable
A Xàtiva, el reg de les praderes de gespa es realitza en horari nocturn per tal d’aprofitar tot el seu potencial. D’altra banda, el bombeig als dipòsits de regulació de la xarxa d’aigua potable també es fa per la nit perquè són les hores de tarifa elèctrica més baixa. Per tant, les majors puntes de consum d’aigua a la ciutat es produeixen en horari nocturn, “el que no deixa de ser una situació paradoxal”, segons indiquen els tècnics d’Aigües Potables en el seu informe.
L’actual obra ve a solucionar un problema que s’ha produït en els dos darrers estius, ja que la simultaneïtat del reg en hores de recuperació de nivell dels dipòsits de regulació ha provocat que aquestos no abastaren el seu nivell màxim, comprometent l’abastiment a la totalitat de la població i obligant a interrompre el reg en dies successius, tal com posen de relleu els tècnics municipals. En ocasions, aquesta “deficient gestió de recursos hídrics”, tal com la qualifica Reig, feia necessari injectar aigua procedent del dipòsit de la Bola al sistema, amb el conseqüent increment de la despesa, ja que s’havia de pagar a Egevasa aigua potable del dipòsit empleada en regar gespa del polígon industrial.
La conducció per connectar la séquia amb la xarxa municipal tindrà una longitud aproximada de kilòmetre i mig. Suposarà l’apertura d’una rasa que anirà des de Les Pereres fins a la rotonda de la N-340. L’excavació s’efectuarà sobre la mediana de la ronda nord, amb la qual cosa el trànsit rodat no es veurà afectat.