FirAll 2017 comptarà amb 45 estands de productors agrícoles

La segona edició estrena un concurs gastronòmic amb Vicent Patiño i Jordi Garrido entre els jurats

Xàtiva, 1 de febrer de 2017.- El primer tinent d’alcalde i regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Xàtiva, Miquel Lorente, ha presentat hui en roda de premsa el que serà el cartell i la programació d’actes de la segona edició de FirAll, Fira de l’All Tendre de Xàtiva. Aquest certamen de promoció del principal producte hortofrutícola de l’horta de Xàtiva tindrà lloc entre el 16 i el 19 de febrer. El regidor ha estat acompanyat per president, de l’Associació de Productors d’Alls Tendres de Xàtiva, Vicent Perucho.

Lorente ha explicat que “enguany consolidem FirAll com a cita anual i donem un salt qualitatiu. FirAll és un element transversal que toca diversos sectors econòmics de la ciutat, com ara l’agricultura, els restaurants, l’artesania o el sector dels hotels”. Pel que fa al cartell anunciador, el regidor ha comentat que “el que volem és destacar el patrimoni humà de la ciutat, per això enguany hem triat a aquesta dona vinculada al Forn Nou del carrer Maluenda”.

Lorente ha assenyalat cinc grans àrees expositives dins de FirAll 2017. Una primera, la dels productors d’alls tendres i altres productes de la terra, que disposaran de 45 estands a l’Albereda Jaume I divendres 18 de febrer.

L’altra de les novetats destacades d’enguany és el primer certamen gastronòmic de FirAll, en què 7 restaurants de la ciutat participaran en un concurs amb el requisit que l’all tendre figure entre els ingredients de les especialitats presentades. El concurs comptarà amb un jurat de prestigi format per grans cuiners com ara Vicent Patiño, Jordi Garrido o Manuel Alonso. Els establiments concursants són Montsant, Casa la Abuela, Pebre Negre, Hotel Murta, Barroc 1.0, Carras&Co i Iaio Bar.

També hi haurà espai per als vins de Terres dels Alforins. Divendres 17, des de les 19’30 fins a les 22 h, la plaça del Mercat acollirà la mostra TastaVí, i des de les 19’30h hi haurà un curs de tast al Mercat Municipal, dut a terme per la Universitat Politècnica de València. De 20 a 21 h hi haurà un concert de jazz a la mateixa plaça del Mercat.

FirAll comptarà amb una programació cultural paral·lela, on s’inclourà animació musical de carrer, un concert de música infantil a càrrec de Dani Miquel, concerts de música valenciana, jazz, tallers de cuina amb alls tendres i l’actuació de l’humorista Eugeni Alemany. Però abans de que comence la fira pròpiament dita, hi haurà una sèrie d’activitat prèvies. Els dies 14, 15 i 16 de febrer estan previstes visites d’escolars guiades per Pep Gimeno Botifarra a alguns horts d’alls per tal de conèixer les peculiaritats d’aquest conreu tradicional. Entitats educatives, la Muixaranga de Xàtiva, l’Escola de Dances o l’Associació de Boixaderes s’han implicat en la programació d’actes.

El dimecres 15, des de les 11 fins a les 13’30h un jurat del concurs gastronòmic organitzat valorarà els plats presentats al concurs gastronòmic. Per la vesprada del 15, a les 19h, a la Casa de Cultura, tindrà lloc el pregó de FirAll, a càrrec del prestigiós cuiner xativí Jordi Garrido. L’acte s’aprofitarà per reconèixer a Palací com a aller major. Acte seguit es lliuraran els premis del concurs gastronòmic.

La cinquena àrea que abasta FirAll 2017 té a veure amb l’esport. Diumenge 19 de febrer, amb l’organització del Club d’Atletisme Ajos Xàtiva, se celebrarà la mitja marató FirAll. A hores d’ara, la prova compta amb al voltant de 1.000 inscripcions. L’organització de FirAll ha oferit un pack turístic a unes 30.000 persones vinculades a l’esport per tal que puguen allotjar-se a Xàtiva durant el cap de setmana de FirAll per un preu de 125 euros.

Descens de producció

El president de l’Associació de Productors d’Alls Tendres ha donat dades sobre la campanya de l’all tendre durant l’exercici 2016-2017. Segons Vicent Perucho, “durant aquesta campanya hem tingut dificultats amb la varietat camallarga i s’ha paralitzat el projecte Aigua Clara, per a la millora de la neteja de l’all. Estem unificant criteris en quant a la traçabilitat”. Perucho ha informat que les condicions meteorològiques de l’any han suposat una caiguda de la producció de l’ordre del 30 al 40%, segons estimacions del president dels productors. Perucho confia que FirAll siga un impuls per al sector.

TAMBÉ ET POT AGRADAR ...