·La ciutadania de Xàtiva presenta 61 propostes per als pressupostos participatius

Ahir es va constituir el Consell de Ciutat, òrgan que seleccionarà les propostes que se sotmetran a votació, dintre del procés participatiu Decideix Xàtiva

Xàtiva, 8 de març de 2017.- Dintre del procés de participació ciutadana Decideix Xàtiva, en què la ciutadania decidirà el destí de 250.000 euros d’inversions municipals, ahir va quedar constituït el Consell de Ciutat. En una sessió plenària presidida per l’alcalde Roger Cerdà, acompanyat pel regidor de Participació Ciutadana, Miquel Alcocel, representants de diversos col·lectius ciutadans, grups polítics amb representació municipal i membres dels òrgans de participació de l’Ajuntament varen conèixer les 61 propostes de ciutadans que han arribat a l’Ajuntament, tant a través de la web municipal com del registre d’entrada, a més de les que es formularen en els tallers de barri celebrats amb tal finalitat, en els quals han participat al voltant de 70 persones.

Per a l’alcalde Cerdà, “ahir fou un dia important, perquè constituírem un consell que té per missió revisar els projectes aportats pels veïns i veïnes de la ciutat. És un moment il·lusionant perquè és una experiència nova. Per primera vegada en la història de la ciutat els veïns i veïnes van a decidir respecte de una part important del nostre pressupost d’inversions. Estem satisfets per la participació que s’ha donat en la fase prèvia, què ha sigut alta, tant per part d’associacions com de particulars. Aquest pas que hem donat no té volta enrere i els pressupostos participatius són una realitat per a Xàtiva”.

El regidor de Participació Ciutadana, Miquel Alcocel, ha manifestat que “el que s’hagen presentat 61 propostes és una satisfacció, ja que evidència que la ciutadania té ganes de participar. Cal destacar que la gent ha aconseguit fer propostes col·lectives, el que suposa que ha hagut debat i acords entre associacions, teixint-se així relacions entre entitats ciutadanes per a organitzar-se i fer propostes a l’Ajuntament. Fa temps que venim dient que volem canviar el paradigma del que és la gestió d’un ajuntament i estem donant els primers passos”. El regidor ha anunciat que, en propers exercicis, el procés de participació ciutadana s’ampliarà a altres àrees de gestió municipal i s’augmentarà el percentatge d’inversió.

En funció de les àrees municipals implicades, les 61 propostes es reparteixen en 17 de l’àrea d’Urbanisme, 14 per a Parcs i Jardins, 9 per a Esports, 7 per a Medi Ambient, 5 per a l’àrea Sociocultural, 4 relacionades amb Patrimoni, 2 de l’àrea de Pedanies i 1 per a Neteja Viària, Educació i Comerç, respectivament. 29 propostes han estat presentades per associacions de Xàtiva i dues d’elles han estat elaborades per més d’una entitat, de manera col·laborativa.

A partir d’ara, i fins el 21 de març, el Consell de Ciutat durà a terme un procés d’avaluació i selecció de les propostes que passaran a votació. Per cada una d’aquestes propostes, una comissió tècnica elaborarà una fitxa descriptiva i amb una valoració econòmica i de viabilitat, atès que cap proposta pot superar el 50% de la quantitat destinada per als pressupostos participatius. És a dir, cap de les propostes podrà superar la quantitat de 125.000 euros d’inversió, segons el reglament del Decideix Xàtiva.

A més a més, els tècnics han de decidir si les propostes presentades són realment inversions o corresponen a actuacions finançables mitjançant despesa corrent, a més de comprovar si realment són executables i si compleixen amb la resta de requisits que marca l’esmentat reglament.

El Consell de Ciutat tornarà a reunir-se el proper 21 de març per aprovar la relació definitiva de propostes que se sotmetrà a votació per part de la ciutadania. El procés de votació popular se celebrarà del 3 al 10 d’abril pròxims.

TAMBÉ ET POT AGRADAR ...