Xàtiva optarà al reconeixement com a Capital Cultural Valenciana

La Generalitat es compromet a promocionar turísticament a la població guanyadora

Xàtiva, 27 de març de 2017.- El plenari de passat dissabte va aprovar per unanimitat secundar la proposta del regidor de Cultura, Jordi Estellés, consistent en iniciar els tràmits per tal que Xàtiva opte al reconeixement com a Capital Cultural Valenciana durant 2017. Aquesta distinció forma part del conjunt de mesures englobades en el Pla Valencià de Democratització Cultural, en el qual es plantegen, de forma coordinada amb diferents administracions, mesures per incentivar la creació de nous públics en la cultura valenciana, així com possibilitar el dret d’accés a la cultura a tota la ciutadania valenciana, independentment del nivell de renda o condició d’origen. Aquest nomenament possibilitaria un impuls a les polítiques culturals de la ciutat, amb l’aportació de diferents iniciatives per part de la Generalitat Valenciana, com ara exposicions, espectacles teatrals o altres activitats de caire cultural.

La totalitat dels portaveus dels grups municipals mostraren el seu acord amb la proposta de l’edil de Cultura. Durant la seua intervenció al plenari, Estellés va afirmar que “el reconeixement com a Capital Cultural Valenciana incrementaria la cohesió cultural i la projecció de la ciutat. Xàtiva té un gran potencial que emana del seu patrimoni històric, convertit en espai cultural i dotant-lo de contingut mitjançant la programació d’activitats”.

Segons el pla estratègic de la conselleria, batejat com “Fes Cultura”, l’objectiu bàsic és la transformació de l’actual ecosistema cultural valencià per contribuir al canvi del model productiu. Els eixos per aconseguir-ho se centren en l’increment de la innovació i la productivitat de la nostra estructura econòmica, perquè la cultura comporte un valor afegit i genere llocs de treball de qualitat.

En cas de que Xàtiva obtinga el guardó, la Generalitat Valenciana es compromet a col·laborar en la promoció d’aquest esdeveniment a través dels seus mitjans; també a organitzar a la nostra ciutat projectes culturals emblemàtics, bé siga a nivell d’exposicions o bé amb propostes escèniques o congressos organitzats per l’ens autonòmic. A més a més, a través de la Mesa de Turisme Cultural, la conselleria farà arribar a l’Agència Valenciana de Turisme el projecte i les dades de la ciutat perquè siga incorporada als paquets turístics.

El nomenament de la Capital Cultural Valenciana es fa mitjançant un procediment obert i transparent de lliure concurrència entre aquells municipis que manifesten la seua voluntat de participar-hi. A partir d’ara, l’Ajuntament haurà de presentar un expedient que contindrà una carta de motivació, un projecte d’activitats anual, un estudi de les infraestructures culturals amb què està dotat el municipi, tant públiques com privades, i un informe de les despeses que anualment s’hi dediquen a matèries culturals. Aquesta documentació se sotmetrà al criteri d’una comissió de valoració constituïda a l’efecte per la Conselleria d’Educació, Cultura, Investigació i Esport i presidida pel propi conseller.

TAMBÉ ET POT AGRADAR ...