El nou model de serveis socials incrementa en un 177% la inversió per als equips base de tots els municipis de la Costera

La secretària autonòmica de Serveis Socials i autonomia personal, Helena Ferrando, ha presentat a Xàtiva el nou model de serveis socials i el seu finançament

La Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives i la Diputació de València incrementen el finançament per a la contractació de personal en tots els municipis de la comarca

Els ajuntaments de Canals i Xàtiva, els dos amb més de 10.000 habitants de la comarca, perceben aquest any un finançament de la Conselleria per a serveis socials de 228.600 i 414.370 euros respectivament

El nou model de serveis socials elaborat per la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives s’incrementarà en un 177’6 per cent la inversió per a la contractació de professionals que formaran part dels equips multidisciplinaris de serveis socials de tots els municipis de la Costera, segons ha assenyalat avui la secretària autonòmica de Serveis Socials i autonomia personal, Helena Ferrando.

Ferrando ha presentat avui a Xàtiva aquest nou sistema i el seu finançament als alcaldes i regidors dels ajuntaments de la comarca, i ha destacat l’aposta de la Conselleria per la “remunicipalització” dels serveis socials amb un increment pressupostari que permetrà augmentar la ràtio dels professionals.

La secretària autonòmica ha assenyalat que la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives i la Diputació de València treballen conjuntament en aquest nou model dissenyat per la Conselleria, amb una inversió que passa dels 288.613 euros de 2016, fins als 801.213 euros que hi ha recollits en el pressupost d’aquest any per als equips base.

Helena Ferrando ha destacat la necessitat de reconstruir un sistema públic digne “on el municipalisme sigui l’instrument per a fomentar polítiques de proximitat i on els equips de base puguin treballar des de la prevenció amb l’objectiu de rescatar persones i oferir una atenció social de qualitat”.

Aquest increment pressupostari per a l’enfortiment dels serveis socials municipals permet als ajuntaments augmentar les contractacions de personal i crear una xarxa de professionals “capaç de compaginar la proximitat a la ciutadania amb els recursos necessaris per a la cobertura de les necessitats socials”, ha explicat la secretària autonòmica.

D’aquesta manera, l’objectiu és aconseguir que entre 2017-2019 tots els municipis i mancomunitats de la Comunitat disposin d’un treballador o treballadora social, un educador o educadora social, un psicòleg o psicòloga, un assessor o assessora jurídica i un administratiu o administrativa .

L’augment de personal “repercuteix en una millor atenció a les persones” ha indicat Ferrando, el qual ha explicat que amb les inversions de la Conselleria d’Igualtat i la Diputació de València les ràtios de professionals per habitant de la comarca de la Costera passen d’un professional cada 6.774 habitants el 2016, a un per cada 2.440 habitants a finals d’aquest any.

Canals i Xàtiva

La secretària autonòmica ha assenyalat que els ajuntaments de Canals i Xàtiva, els dos amb més de 10.000 habitants de la comarca, perceben aquest any un finançament de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives per a serveis socials de 228.600 i 414.370 euros respectivament.

D’aquestes quantitats, es destinen als equips base 170.172 euros en el cas de Canals, fet que suposa un increment respecte a l’any passat del 465%. Per la seva banda, Xàtiva rep per als equips base un finançament de 285.882 euros, un 247% més que el 2016.

Amb aquestes xifres, l’Ajuntament de Canals podrà augmentar la ràtio de professionals passant d’un professional cada 12.277 habitants en 2016 a un professional cada 2.170 habitants previst per a finals de 2017 i Xàtiva passarà d’un professional cada 9.593 habitants a un cada 2.758.

Així mateix, la secretària autonòmica ha assenyalat que els recursos per a persones amb malaltia mental crònica de Xàtiva reben aquest any un major finançament per al seu manteniment. Concretament el CRIS tindrà una subvenció de 456.960 euros enfront dels 266.511 euros de 2016 i el CEEM rebrà 1’3 milions d’euros enfront dels 944.622 de l’any passat.

Roger Cerdà, alcalde de Xàtiva  ha declarat: “agraïm a la secretaria autonòmica Helena Ferrando que haja triat Xàtiva per a aquesta primera presentació del nou model de serveis socials de la Generalitat Valenciana. Es dóna la paradoxa que els nous ajuntaments destinem i tenim més diners per a gestionar en política social però ens trobem amb entrebancs a l’hora de poder contractar professionals. Per això, és tan important aquest nou model que proposa la Generalitat. En aquest camp, ajuntaments i Generalitat hem de fer un front comú. El que no podem permetre és que cap persona que acudisca als serveis socials municipals amb un problema se’n vaja sense rebre atenció adequada. Hem de ser capaços d’atendre a tots els qui ens necessiten i per aquesta raó es fa necessari comptar amb un nombre major de professionals”.

Per la seua banda, Xelo Angulo, regidora de Benestar Social ha comentat que “voldria si em permeteu també que quedara constància de l’aposta ferma del nou govern valencià en assumptes socials, ja en termes econòmics. La subvenció per a personal a la nostra ciutat en 2015 fou de 82,186,22€ i en 2017 de 285,882,06, lo que representa més d’un 247,85%. Respecte a la financiació global de serveis socials per part de la Generalitat, personal i programes en 2015 fou de 239,745 €, arrossegant el pressupost de govern anterior. Ja en 2016 es va produir un augment a 629,547 € (+89.802 €), i ja en pressupost actual 2017 he de dir que l’augment ha estat fins 814,900 € (+275,155 € més respecte a 2015), és a dir, el 50,98%. Aquestes són les dades, incontestables”.

TAMBÉ ET POT AGRADAR ...