Paco Roca presenta el cartell de Fira 2017

Cartel de feria correcto_web DSC08583_WEB DSC08576_WEB

El famós dibuixant de còmics afirma que “he volgut reflectir l’origen medieval de la Fira d’Agost i el seu ambient festiu”

Xàtiva, 29 de juny de 2017.- El reconegut il·lustrador i autor de còmics, Paco Roca, ha presentat hui a l’Ajuntament de Xàtiva el cartell anunciador de la Fira d’Agost 2017. A la roda de premsa de presentació, Roca ha estat acompanyat per l’alcalde Roger Cerdà i per la reina de la Fira, Laura Hernández, amb les seues dames i acompanyants. L’alcalde ha comentat que l’elecció d’aquest dibuixant es deu a “la seua trajectòria i al prestigi de la seua firma, que ve a enriquir la col·lecció de cartells de la ciutat”.

L’alcalde ha explicat que “des del primer moment, teníem clar que volíem comptar amb una figura del relleu de Paco Roca, qui hui dia està considerat com un dels millors exponents de la il·lustració valenciana”. Segons Cerdà, continua així la línia encetada durant la present legislatura: “volíem millorar les firmes del cartell de Fira i per això optàrem pel sistema d’elecció directa d’artistes valencians. En primer lloc, optàrem per Ernesto García Lledó i el segon any ens decantàrem per autors del món del disseny com Mariscal i ara Paco Roca”.

Per la seua banda, l’autor ha agraït l’elecció i “la llibertat total que m’han donat per a crear”. Paco Roca ha explicat que ha volgut plasmar “l’origen medieval de la Fira, junt als aspectes festius de germanor. Inspirant-me en els duels creatius que es produeixen en el cant d’albades, he volgut plasmar eixe duel que es dóna en la festa entre allò pagà i allò diví, entre el dia i la nit, entre l’aspecte musical i el cultural. A més he volgut afegir l’emblema més reconeixible de la ciutat, com és el seu skyline amb el castell”.

Roca ha desgranat la utilització de colors vius i tonalitats fresques i alegres “com a sinònim de festa, de passar-ho bé”. L’autor ha confessat que va realitzar un treball previ d’estudi de cartells d’anys anteriors. Sobre el particular, ha afirmat que “Xàtiva té una col·lecció de cartells molt interessant, on es pot apreciar l’evolució gràfica i cultural de la ciutat”.

Un dels dibuixants més premiats

Paco Roca és un dels més reconeguts il·lustradors i autor de novel·les gràfiques d’Espanya. Hereu de la llarga tradició de dibuixants valencians, Roca ha conreat diverses disciplines relacionades amb les arts gràfiques, com ara el còmic, l’humor gràfic en premsa, la publicitat o fins i tot el cinema. Els amants del gènere gràfic han pogut gaudir de la seua obra en publicacions com el Víbora, Babelia, El País Semanal, Las Provincias, Corriere della Sera o Süddeutsche Zeitung Magazin.

Els seus àlbums han obtingut nombrosos premis i reconeixements. Entre les seues obres, destaca la novel·la gràfica “Arrugas”, de 2007, que aborda la malaltia de l’Alzheimer des d’una perspectiva directa i realista i que ha aconseguit els premis de millor àlbum i millor guió al Festival de Còmic de Barcelona, el Premi Nacional de Còmic i els premis al millor àlbum en els festivals de Lucca i Roma, així com el Goya al millor guió adaptat per a la seua versió cinematogràfica.

O també la magnífica novel·la gràfica “Los surcos del azar” (2014), una documentada narració sobre les peripècies del capità Amado Granell i els militars republicans que participaren en la II Guerra Mundial, amb un destacable paper durant la guerra d’Àfrica i l’alliberació de París, àlbum guardonat amb el premi al millor còmic per les llibreries especialitzades, millor obra al festival de Roma, millor obra espanyola al Saló del Còmic de Barcelona, Premi de la Crítica 2014 a la millor obra nacional i al millor guionista nacional i finalista al premi “Llibre de l’Any” concedit pel Gremi de Llibreters de Madrid.

Les seues il·lustracions han pogut contemplar-se en nombroses exposicions tant a Espanya com a Europa. Sense anar més lluny, a Xàtiva es va poder veure l’exposició “Dibujante ambulante” en 2013.

Paco Roca ha impartit tallers i xerrades sobre el seu treball en llocs com Santo Domingo, Mèxic DF, París, Roma, Washington, San Juan de Puerto Rico, Hèlsinki, Tòquio, Manchester, Edimburg, Mantova, Praga o Verona. Col·laborador en diversos mitjans de comunicació, Roca ha rebut altres reconeixements molt importants com el premi a tota una trajectòria, Romics D’Or, que va obtenir a Roma o el haver estat reconegut com a fill predilecte de la ciutat de València en 2014.

TAMBÉ ET POT AGRADAR ...