L’equip de govern desvetlla la destinació de 4 milions d’euros en 25 inversions del pla Xàtiva Creix

INVERSIONSLOGO BUENO

DOSSIER XÀTIVA CREIX

Tots tres portaveus dels partits del Pacte de Sant Domènec destaquen el canvi de paradigma en la gestió dels recursos públics que suposa aquest pla director d’inversions

Xàtiva, 3 de juliol de 2017.- Aquest matí s’ha presentat a l’Ajuntament de Xàtiva el pla Xàtiva Creix, document que plasma la planificació de les inversions municipals fins al final de la legislatura. En total, l’Ajuntament invertirà 4.195.000 euros fins al 2019 en 25 actuacions de millora en infraestructures i serveis públics. La importància del moment polític ha estat escenificada mitjançant la presència en la roda de premsa de l’alcalde, acompanyat pels portaveus dels tres grups polítics que conformen l’equip de govern.

L’alcalde Roger Cerdà ha qualificat aquest document com el pla “més important que hem aprovat en 10 anys”. Per a Cerdà, Xàtiva Creix suposa “un canvi de paradigma en la manera de gestionar l’Ajuntament. Passem d’anar a salto de mata, com es feia en legislatures anteriors, a treballar de forma planificada i amb projecció de futur, deixant clares les inversions per a 2018 i 2019”. L’alcalde ha mostrat la seua satisfacció pel “d’invertir 4 milions d’euros en resposta a necessitats reals dels veïns, amb ordre i planificació. Crec que Xàtiva Creix es un pla positiu del qual podrem veure els resultats”.

Per la seua banda, el primer tinent d’alcalde, Miquel Lorente, considera que “hui donem contingut a un relat de ciutat que va començar amb el pacte de Sant Domènec”. Lorente afirma que “necessitem posar seny i ordre en les nostres actuacions i gràcies a aquesta planificació anem a donar la màxima eficàcia i eficiència en la gestió de diners públics”. El tinent d’alcalde ha destacat que “amb aquesta decisió, Xàtiva creix posant a les persones en el centre de l’acció política”.

Cristina Súñer, segona tinent d’alcalde, ha descrit el pla Xàtiva Creix com “un full de ruta que defineix i diferència un altra manera de fer política”. Súñer ha posat l’accent en què els 4 milions d’euros en inversions provenen de “recursos propis”. Per a la tinent d’alcalde, “es demostra que el Pacte de Sant Domènec està per a complir-se. De fet, ja hem posat en marxa més del 90% dels seus acords. Som persones serioses i tenim paraula. Xàtiva Creix és un projecte per a rendir comptes a la ciutadania, amb inversions per baix de la cota zero que no busquen el rèdit a les urnes, sinó resoldre problemes de la gent”.

Pla director d’inversions

Finalment, el regidor d’Hisenda, Ignacio Reig, ha estat l’encarregat d’aprofundir en els detalls de Xàtiva Creix. Reig ha explicat que l’objectiu general de Xàtiva Creix és “sistematitzar una sèrie d’inversions que s’inicien amb les previstes i començades en el pressupost de 2016 i que arriba a proposar part de les inversions que haurien de dotar-se en el pressupost de 2019, l’últim abans de la celebració de noves eleccions locals”.

L’objectiu és el reconeixement majoritari de la prioritat de certes propostes en matèria d’inversions i l’establiment d’un full temporal de gestió que marque uns objectius clars. Amb això, Reig creu que Xàtiva Creix “evitarà ocurrències com la de la plaça de bous”.

L’Ajuntament de Xàtiva treballa en l’elaboració de determinats documents de planificació que indueixin una transformació del municipi en un marc pensat, sostenible i de qualitat. Des de la constitució de la vigent Corporació i la configuració del seu govern s’han vingut succeint una sèrie d’instruments de planificació en les diferents vessants de la gestió pública municipal i del territori que abasten des del Pacte de Sant Domènec o l’Estratègia Dusi al Pla Especial del Casc Antic, el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible o el Pla d’Actuacions de la plaça del Mercat.

Totes elles són estratègies planificades i programades amb l’objectiu de facilitar la millora de la ciutat des d’una visió integrada, donant cobertura a les necessitats palpables del municipi que han estat detectades com a veritables reptes de transformació en tots els àmbits: econòmic, cultural, ambiental, demogràfic i social, amb la meta final de crear una ciutat més intel·ligent, sostenible i integradora.

En qualsevol cas, segons Reig, “aquest pla posa negre sobre blanc quines són les nostres prioritats”. Agrupant les inversions projectades en àmbits funcionals trobem que la planificació de Xàtiva Creix es projecta sobre les següents àrees:

A. Serveis públics essencials.

1. Col lector del Barranc del Castell

2. Pla seguretat lumínica en vies urbanes.

3. Reparació al Canal de Bellús,

B. Urbanisme i Patrimoni.

4. Pla Especial del Casc Antic.

5. Programa ARRU.

6. Intervenció en l’antiga estació del ferrocarril d’Alcoi.

7. Plaça del Mercat i adjacents.

8. Ermita del Puig.

C. Acció Social.

9. Centre social del Barri Nord-oest.

10. Programa d’Integració social.

11. Rehabilitació de l’immoble Carrer Engai, 11 per a fins socials.

12. Adequació en Carrer Baixada Estació, 8 per a habitatge tutelat per a persones amb diversitat funcional.

D. Activitat Esportiva.

13. Redacció del projecte tècnic de cobriment de la piscina de la Ciutat de l’esport.

14. Execució de l’obra de cobriment de la piscina de la Ciutat de l’esport.

E. Participació Ciutadana.

15. Inversions participatives.

16. Centre polifuncional a Sant Pere.

F. Mobilitat.

17. Pla de Mobilitat.

18. Rotonda Ronda Nord CV-645 i accés de vianants.

19. Rotonda CV-58.

20. Pacificació del trànsit a col·legis.

21. Habilitació aparcament en equipament públic RD-43.2.

G. Turisme

22. Oficina de Turisme

H. Medi Ambient

23. Intervenció en Glorieta José Espejo.

24. Casa de la Llum.

25. Habilitació de jardí a Carrer Trobat.

TAMBÉ ET POT AGRADAR ...