Generalitat inverteix prop d’1,6 milions d’euros en la millora de la seguretat vial en la CV-58 en els termes de Xàtiva i la Llosa de Ranes

La consellera Salvador ha visitat les obres que consisteixen en la renovació del paviment des de la A-7 fins a la CV-645 i en la construcció d’una glorieta a l’altura del cementeri

Aquesta actuació és prioritària per elevat nombre de vehicles que transiten per aquesta via

La consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, ha destacat el pressupost d’1.589.000 euros que s’estan invertint en l’obres de millora de la seguretat vial en la CV-58, en els termes de Xàtiva i Llosa de Ranes. “Suposen un pas més en la campanya de reforços de ferms i renovació de paviments així com d’ordenació, racionalització i calmat de trànsit per garantir la seguretat viària en les nostres carreteres i la correcta funcionalitat de les connexions que vertebren el nostre territori”.

Per a la consellera, es tracta d’una de les actuacions més potents en matèria d’Obres Públiques que està realitzant la Conselleria i que és prioritària per elevat nombre de vehicles que transiten per aquesta via. En aquest sentit, ha afegit que “cal prioritzar molt bé les inversions sobretot per les hipoteques que arrosseguem de l’anterior etapa, i les estem dirigint a obres com aquesta de seguretat viària, descongestió del trànsit i, sobretot, anar garantint poc a poc, la mobilitat sostenible “.

Així mateix ha agraït a l’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, que l’ha acompanyat en aquesta visita, el suport per poder desenvolupar aquest projecte i ha subratllat “la importància de la col·laboració institucional, en aquest cas, l’autonòmica i la municipal, perquè quan es uneixen esforços s’aconsegueix un efecte multiplicador en beneficis dels nostres veïns “. A l’acte també han assistit el director general d’Obres Públiques, Transport i Mobilitat, Carles Domingo, i el sotssecretari de la Conselleria, Francesc Signes.

Segons ha apuntat Salvador, “es tracta d’una important actuació de conservació de carreteres, l’objectiu és aturar la degradació dels paviments, augmentar la seua capacitat portant i, al mateix temps, augmentar la textura de la capa de trànsit, de gran importància per a la seguretat de la circulació dels vehicles “.

El ferm, i sobretot la capa de trànsit, constitueix un aspecte crític des del punt de la seguretat viària, i més tractant-se d’un tram viari amb un trànsit tan elevat, i sent unes vies d’accés tan importants per a la ciutat de Xàtiva i la seua àrea d’influència. “Aquestes actuacions en el ferm suposen millorar, d’una manera substancial, l’adherència pneumàtic-paviment, aspecte fonamental en la millora de la seguretat en la conducció, un dels objectius de la conselleria”, ha matisat.

Millores ambientals

En el reforç del ferm i renovació del paviment d’aquest tram es va a invertir un total de 1.320.000 d’euros i en la barreja de materials s’ha incorporat betum-cautxú procedent de pneumàtics fora d’ús, “el que suposa una substancial millora ambiental “, ha destacat. També es renovarà la senyalització horitzontal i es reposaran les juntes de dilatació dels passos sobre els barrancs.

D’altra banda, a la CV-58 es construirà una glorieta que descongestione el trànsit de la rotonda situada a la cruïlla de la carretera amb la CV-645, i que permetrà una nova alternativa d’entrada al nucli urbà de Xàtiva, i aconseguirà al seu torn calmar el trànsit d’entrada al municipi. El pressupost per a aquesta actuació s’ha xifrat en 269.000 euros.

L’alcalde de Xàtiva, per la seua banda, ha qualificat aquesta obra com un exemple de col·laboració entre administracions i “una de les infraestructures més important per a l’ordenació del trànsit a la nostra ciutat”. Roger Cerdà creu que aquesta “és una importantíssima inversió a la qual se sumarà una altra rotonda prevista a la zona del Camp de Futbol Paquito Coloma”. Segons Cerdà, “aquesta rotonda és fonamental per connectar els polígons i alliberar de trànsit a la rotonda d’entrada de la ciutat, que suporta una intensitat de més de 26.000 cotxes al dia”. L’alcalde ha informat que en aquesta zona l’Ajuntament escometrà la construcció de 4 passos de zebra elevats per millorar la seguretat dels vianants.

La carretera CV-58 constitueix la via d’accés a les poblacions de Xàtiva i la Llosa de Ranes des de la A-7; és la via d’entrada des d’aquesta mateixa A-7 a les zones industrials i comercials desenvolupades en l’àmbit, i permet a més l’accessibilitat a les parcel·les confrontants a través de les vies i camins de servei.

Amb 4,4 quilòmetres de recorregut en el seu tronc principal i 4.700 metres de vies de servei, és una carretera convencional jalonada per rotondes que presenta una intensitat mitjana diària (IMD) de 16.000 vehicles amb un percentatge de pesats que arriba al 6,2% . Aquesta carretera ha estat transferida recentment a la Generalitat pel Ministeri de Foment.

D’aquesta manera, l’actuació abasta la totalitat de la carretera CV-58. Es tracta d’un tram de calçada única, amb un carril per sentit, excepte el primer tram, el de connexió amb l’A-7, on els carrils addicionals fan que la secció augmente fins als 17 metres. El tram presenta una rotonda, travessa un riu i una sèrie de barrancs en el seu recorregut.

TAMBÉ ET POT AGRADAR ...