Xàtiva s’uneix contra la violència de gènere

L’alcalde denúncia la falta de mitjans que pateixen jutjats i policia per combatre aquesta xacra

Xàtiva, 26 de novembre de 2017.- El plenari ordinari d’ahir dissabte va aprovar per unanimitat el manifest redactat per commemorar el 25N, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència de Gènere. Aquest manifest, que havia estat presentat com a moció conjunta signada pels portaveus de tots els grups municipals, va ser llegit a la vesprada en la concentració convocada pel Consell de les Dones a la porta de l’Ajuntament. Abans d’iniciar la sessió plenària, els membres del Consistori guardaren un respectuós minut de silenci en memòria de la víctima del darrer crim masclista de Vinaròs.

L’alcalde Roger Cerdà va elogiar la unanimitat dels grups municipals en un assumpte en què “sempre hem treballat junts des d’anteriors legislatures”, segons paraules del primer edil. Per a Cerdà, “és intolerable que persones es creguen les propietàries d’altres persones, dones o fills”. L’alcalde de Xàtiva creu que “el treball de les institucions no està sent suficient. El cas d’Elda ha posat de manifest que el sistema falla. No podem consentir la cronificació de la violència de gènere i hem de ser més reivindicatius de cara a altres administracions. Fan falta més recursos per als jutjats i també més recursos i formació per a la policia. Ací és on estem fallant”, a juí de Cerdà.

Per la seua banda, la regidora de Dona i Igualtat, Francesca Chapí, va agrair el recolzament dels grups municipals al document elaborat pel seu departament. Chapí va comentar que “encara hem de seguir treballant per la Xàtiva que volem. La ciutadania s’ha volcat en la participació en els diferents actes del 25N”. La regidora va posar de relleu que setembre ha estat “un mes dur” pel que fa a l’increment de casos de violència de gènere a la ciutat. Finalment, Chapí va destacar el treball de conscienciació dut a terme en l’àmbit escolar per la figura dels coordinadors d’igualtat de col·legis i instituts.

Aprovat el PMUS

D’altra banda, el plenari va aprovar el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS), amb els vots a favor de PSPV-PSOE, EU, Compromís i Ciudadanos i l’abstenció del PP. El primer tinent d’alcalde, Miquel Lorente, va assenyalar que era necessari “complir la llei i donar un impuls tècnic, polític i de participació a aquest assumpte”. Lorente va posar de manifest que a Xàtiva hi ha 21.000 vehicles a motor per a 30.000 habitants i que dels 75.000 desplaçaments diaris que es produeixen a la ciutat, 25.000 són en cotxe. Per al responsable de l’àrea de Mobilitat, “tenim un punt feble amb l’ús del transport públic”, tot referint-se a la durada mitjana dels desplaçaments en bus urbà, per damunt dels 20 minuts. Lorente també va destacar el aparcament en doble fila com “un mal endèmic i molt perillós”.

Per la seua banda, la portaveu de Compromís, Cristina Súñer, va afirmar que “segons la llei valenciana de Mobilitat, des de 2015 és obligatori que totes les ciutats de més de 20.000 habitants tinguen un pla de mobilitat”. Segons Súñer, aquestos documents “tenen uns efectes molt positius i faciliten la captació de subvencions per a altres plans com ara l’estratègia DUSI. Ara, a treballar per arreplegar totes les subvencions que siguen necessàries per al desenvolupament del PMUS”.

Així mateix, el portaveu socialista Ignacio Reig va expressar el seu desig de que el PMUS “siga útil i que pose de manifest les necessitats reals de la ciutat”. Segons Reig, “la ronda interior no acaba de funcionar. La gent no gasta el transport públic. El 85% dels desplaçaments són interiors i tan sols un 1’5% es fan en bicicleta”.

El plenari també va aprovar un nou reglament de distincions per a la Policia Local, l’ampliació de la quantia destinada a complements de productivitat de funcionaris en 59.000 euros provinents d’estalvis generats per la gestió econòmica municipal i la delegació per a contractar obres del pla provincial d’obres i serveis de 2016, concretament, la pacificació del trànsit en els accessos al C.P. Martínez Bellver, el pla de seguretat lumínica en vies públiques i l’adquisició de mobiliari urbà per a parcs i jardins.

Finalment, els grups municipals acordaren la modificació del calendari de sessions, establint que el proper plenari municipal passarà a ser el proper dia 22 de desembre.

TAMBÉ ET POT AGRADAR ...