Xàtiva dedica 11.000 euros a netejar pintades a les muralles i a reparar l’ermita de Santa Anna

L’ermita requereix una intervenció urgent per evitar el deteriorament de la cúpula estrellada interior

Xàtiva, 11 de desembre de 2017.- Els actes vandàlics en el patrimoni arquitectònic li costaran 11.000 euros als veïns de Xàtiva. L’Ajuntament acaba d’adjudicar les obres de restauració per eliminar les últimes pintades aparegudes en diversos espais de gran valor patrimonial. Es va a comptar amb una empresa especialista perquè realitze la neteja de les pintades aparegudes en el llenç de la muralla de Ponent amb raig de sorra. Les pintades afecten tant a zones de recent restauració com al primitiu llenç almohade, del segle XII. Així mateix, la muralla de Llevant s’ha vist afectada per unes pintades amb gran impacte visual, en una zona restaurada fa alguns anys. També està prevista la neteja d’una pintada al lateral de la Font dels 25 dolls.

Respecte a l’ermita de Santa Anna, l’Ajuntament de Xàtiva ha realitzat una memòria valorada respecte a la intervenció necessària a causa de l’aparició d’humitats en el sostre de l’ermita, que requereix una intervenció urgent per evitar desperfectes a la cúpula estrellada interior, dissenyada per Manolo Boix a finals de la dècada dels 90. L’ermita de Santa Anna està catalogada com a Bé d’Interès Cultural. El total de les reparacions, comptant amb la neteja de les pintades, supera els 11.000 euros. Les intervencions començaran la segona quinzena de gener.

Primera reunió de la comissió mixta des de la cessió de competències

D’altra banda, aquest matí ha tingut lloc la primera reunió de la comissió mixta de Patrimoni des que la Conselleria de Cultura cedira les competències a l’Ajuntament de Xàtiva per agilitzar els tràmits administratius preceptius en matèria de determinades intervencions en patrimoni cultural en el conjunt històric de Xàtiva. La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, va visitar recentment la ciutat per anunciar aquesta delegació de competències.

La Llei de Patrimoni Cultural Valencià preveu que aquells ajuntaments que compten amb una comissió tècnica municipal de caràcter multidisciplinari i en la qual hi haja representació de la conselleria competent en matèria de cultura, podran sol·licitar la delegació de l’exercici de les competències. Amb l’excepció que queden fora d’aquesta delegació de competències les intervencions sobre els BIC de caràcter individual.

En el marc d’aquesta reunió es va debatre sobre una relació d’actuacions al recinte del centre històric que estaven pendents d’autorització. Així mateix, es va comentar la recent concessió d’una subvenció de 100.000 euros provinent de la Diputació de València i dirigida a sufragar la novena fase de les obres de restauració de l’ermita del Puig, quantitat a la qual se sumaran els 50.000 euros que ha d’aportar l’Ajuntament dins del Pla Director d’Inversions Xàtiva Creix.

TAMBÉ ET POT AGRADAR ...