El Consell de Ciutat sotmetrà a consulta ciutadana 26 projectes del DecideiXàtiva 2018
La xifra suposa un 74,3% de les propostes inicials, pel 40,9% de la passada edició
Els veïns i veïnes podran votar del 16 al 23 d’abril de manera telemàtica o als punts habilitats
Xàtiva, 5 d’abril de 2018.- El Consell de Ciutat va decidir aquest dimecres els projectes que passaran a la fase de consulta ciutadana del DecideiXàtiva 2018, en una reunió en la que van estar presents representants de tots els consells sectorials i associacions veïnals de Xàtiva.
Finalment seran 26 de les 35 propostes presentades en la primera fase les que seran sotmeses a votació del 16 al 23 d’abril per tal d’invertir els 265.000 euros destinats a aquesta partida, el que suposa un 74,3% de les opcions inicials. És un augment considerable respecte al passat any quan es van escollir 25 de les 61 propostes presentades –un 40,9%-.
Entre les propostes, 9 estan destinades amb equipaments i infraestructures: millora dels equipaments de neteja, espai d’art entre el carrer Montcada i la Plaça Interior de la Casa de la Cultura, un espai de cogestió per a la ciutadania, millora de l’skate-park, redacció del projecte d’Ampliació del Pavelló de Voleibol, millora d’accessibilitat als espais públics, local d’assaig per a gent jove i sala de concerts al CCX, equipament jove per al Centre Abú Masaifa i equipaments nous per a la Ciutat de l’esport. Altres 6 són de Parcs i Jardins: Nous horts lúdics i d’oci, parcs Inclusius, parc infantil a la Glorieta José Espejo, ampliació dels paratges naturals, remodelació de la plaça Geògraf Ptolomeo i un parc permanent d’Educació vial.
D’altra banda, 5 han tingut a veure amb la mobilitat: dotacions i equipaments per a la pacificació del trànsit, il·luminació de la Ronda Nord CV-645, adequació del carrer Ardiaca per a la millora de la seua accessibilitat, proposta «Caminem amb seguretat a la ciutat» i millora del transport públic; mentre que altres 6 són referents al Patrimoni: senyalització dels accessos inclusius als espais públics, un centre històric més verd, regeneració del Camí de la Muralla, restauració de l’ermita del Puig, adquisició del Palau Sanç de Sorió i el projecte «Xàtiva: viu la teua història!».
Alguns dels projectes s’han unificat, al compartir els mateixos objectius, com és el cas de les propostes relacionades amb la neteja, l’adquisició de terrenys, la millor del transport públic o els espais de música per a joves.
En relació a la compra o adquisició de bens immobles o terrenys, el Consell de Ciutat va acordar un límit d’un mes després de la selecció de propostes per tal de negociar i marcar una opció de compra favorable a l’ajuntament, per un preu igual o inferior al límit fixat pel DecideiXàtiva 2018 –la meitat del pressupost, 132.500 euros-. D’aquesta manera van poder passar a consulta propostes com l’adquisició del Palau Sanç de Sorió, la compra de terrenys al parc natural o la creació d’un espai d’art al Carrer Montcada.
Cal destacar que 14 de les 26 propostes finals van ser elaborades durant els Tallers Participatius organitzats per la Regidoria de Participació Ciutadana, en els que els veïns i les veïnes de la ciutat, junt amb el suport de tècnics i dinamitzadors, van posar en comú les seues propostes per a la millora del municipi. Altres 7 propostes han estat presentades per associacions locals, mentre que les altres 5 venen des de particulars.
«Volem felicitar a associacions, col·lectius i ciutadania en general per les propostes presentades, i esperem que la participació en el procés de decisió siga tan alta com la que vam tindre en l’anterior edició», ha declarat el president del Consell de Ciutat i alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà.
Per la seua part, el vicepresident del Consell i regidor de Participació Ciutadana, Miquel Alcocer, ha destacat que «la celebració del Consell de Ciutat ha fet possible que el màxim nombre possible de propostes passen a la consulta ciutadana, la qual cosa suposa una molt bona notícia per a la participació ciutadana i per a Xàtiva».
Alcocer també ha recordat que durant la propera setmana, previ al procés participatiu, es celebrarà a la Casa de la Cultura una exposició pública de tots els projectes finals que també poden ser consultats a la pàgina web www.participa.xativa.es.
La votació, en la que es poden triar un màxim de 3 propostes, es podrà realitzar des del dia 16 fins al 23 d’abril de manera telemàtica o als punts de votació habilitats a l’Ajuntament de Xàtiva, el Barri Nord Oest o els punts itinerants als centres de Secundària i Centres Socials, en horari de 10 a 14 i de 16 a 20 hores. Per a participar és necessari ser major de 16 anys en el moment de la votació i estar empadronat a Xàtiva abans de l’1 de gener d’aquest any.