Xàtiva converteix un espai deteriorat del carrer Puig en un mural sobre l’ermita

El treball, obra de l’artista xativí Toni Espinar, relata la llegenda que gira en torn a la construcció i a la muntanya

La Plataforma ‘Salvem el Puig’ ha aprofitat per convidar a la XXIII edició de la Romeria a l’Ermita, que es celebrarà aquest diumenge

Xàtiva, 19 d’abril de 2018.- Aquest dijous s’ha presentat el mural que ha realitzat l’artista xativí Toni Espinar junt a l’entrada al Carrer Puig, i amb el que es busca a més posar en rellevància la font del carrer. En l’acte de presentació han estat presents el regidor de Cultura, Jordi Estellés, l’autor del mural i el membre de la Plataforma ‘Salvem el Puig’ Francesc Úbeda.

L’Ajuntament de Xàtiva ha aprofitat per recuperar un espai deteriorat amb el temps, posant èmfasi amb la vinculació del carrer Puig amb l’ermita del mateix nom. En eixe sentit, Estellés ha explicat que «s’ha transformat una paret i una font que es trobaven abandonades en una vessant artística, amb una il·lustració basada en la història i les llegendes de l’ermita del Puig, i col·locada en aquest carrer que coincidia amb el carrer que connectava amb la pròpia ermita».

L’edil de Cultura ha remarcat que des del Consistori es porta «una línia de millora en molts indrets del nostres Casc històric, i en eixe sentit volem acabar amb espais que suposen problemes per a la nostra imatge. La ciutadania reivindica cada vegada més la recuperació del nostre patrimoni cultural».

El mural compta amb una ermita reconstruïda a partir d’una imatge de principis del segle passat, i fa referència a la llegenda del ‘Pam de Déu’, que ha estat transmesa de forma oral amb el pas del temps. El treball també recull una imatge de la Verge del Puig i de l’ermitana que l’habitava i protagonitza la llegenda, així com la figuració d’un famós personatge de còmic que fa referència a les tronades.

«Un mural al carrer deu de fer partícips tant a la gent de 80 anys com als més menuts, pel que ha de tindre una sèrie de complicitats a nivell estètic que crec que s’han aconseguit» ha explicat l’autor del treball.

Espinar ha reconegut que la seua intenció ha estat «baixar al carrer Puig la vista que es pot contemplar des de la pròpia ermita, ja que hi ha molta gent que no ha pujat mai».

L’autor ha utilitzat en l’obra diverses tècniques, com és el cas de l’stencil o la pinzellada divisionista, més pròpia d’un paisatgisme, o altre estil més propi del còmic o l’art urbà.

Per la seua part Francesc Úbeda, de la plataforma ‘Salvem el Puig’, va aprofitar per felicitar a l’artista pel seu treball rescatant les dues llegendes que giren al voltant de l’Ermita del Puig, i va animar a la ciutadania a participar en la XXIII Romeria a l’Ermita, que es celebra aquest diumenge 22 d’abril.

TAMBÉ ET POT AGRADAR ...