L’Almodí acollirà un recital de poesia i música medieval amb els instruments que es poden veure a la pila islàmica

CARTELL-DIM-2018-XATIVA

Xàtiva celebra el Dia Internacional dels Museus amb la presentació d’un llibre sobre les dones de Roma, visites guiades a Vil·la Cornelius i entrada gratuïta el divendres

Xàtiva, 15 de maig de 2018.- La regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Xàtiva ha programat un seguit d’actes per commemorar el Dia Internacional dels Museus, efemèride que se celebra el proper divendres 18 de maig. En eixa jornada, la entrada als museus municipals de Xàtiva serà lliure, en horari de 10 a 14 hores i de 16 a 18 hores.

De manera prèvia, el programa d’actes s’inicia el dijous 17 de maig, a les 19:30 hores, al pati de l’Almodí, amb la presentació del llibre “Mujeres de Roma. Heroísmo, intrigas y pasiones”, d’Isabel Barceló Chico. La presentació correrà a càrrec de Joaquim Corts, president de l’associació Amics de la Costera, i del periodista Lluís Cucarella, director general de Next Idea Media Consulting Group. El llibre analitza el paper de les dones en diferents etapes de la civilització romana, recercant l’empremta històrica d’aquelles protagonistes que encara perdura a l’actualitat i utilitzant un interessant estil a mitjan camí entre l’assaig i la narrativa.

Isabel Barceló és llicenciada en Filosofia i Lletres per la Universitat de València i, fins al moment de la seua jubilació, va treballar com a responsable de l’inventari i control dels fons historicoartístics de Patrimoni Històric-Cultural de l’Ajuntament de València. La seua activitat literària està centrada en la recuperació de la memòria històrica de les dones, donant-los el protagonisme que mereixen en la cultura occidental.

Ja el divendres 18, Dia Internacional dels Museus, a les 20 hores i també al pati de l’Almodí, s’hi celebrarà un recital del major interès. El trio Jota Martínez Ensemble interpretarà el muntatge “Música i poesia a Medina Xateba”, música per a les escenes de la magnífica pila taifa que es conserva al Museu de l’Almodí i que acaba de retornar d’una exposició al Museu Nacional d’Arqueologia de Madrid, on es mostraven les 150 millors peces trobades a diferents expedicions arqueològiques de la història d’Espanya, per tal de commemorar el cent-cinquantè aniversari del museu nacional.

L’espectacle consistirà en la lectura de versos del Collar de la Coloma, dIbn Hazm, i altres textos medievals, acompanyada per la música dels mateixos instruments que es poden veure a la pila taifa i que han estat reconstruïts per a l’ocasió per Jota Martínez, especialista en instruments de la tradició musical medieval espanyola.

Finalment, el dissabte 19 de maig, de 10 a 14 hores hi haurà visites guiades a l’exposició Vil·la Cornelius (Museu de l’Almodí). Les visites guiades eixiran cada 25 minuts.

El regidor de Cultura, Jordi Estellés, ha destacat que “la literatura, la música i l’art són els pilars fonamentals d’aquesta convocatòria. Centrem les activitats a l’Almodí, edifici històric que inicia la seua transformació museística de forma progressiva però amb un contundent valor arqueològic”.

TAMBÉ ET POT AGRADAR ...