S’inicien els actes de la festivitat del Corpus Christi 2018 a Xàtiva

Demà es presentarà el cartell i es produirà la lectura del Pregó, mentre que la processó serà aquest diumenge 3 de juny

Al futur Museu del Corpus s’exposaran objectes, instruments i indumentària de la festivitat

Xàtiva, 30 de maig de 2018.- Aquest dijous 31 de maig es presentarà a les 20 hores al Pati de l’Almodí el cartell oficial del Corpus 2018 i es realitzarà la lectura del Pregó. A més, també es projectarà el documental «Carros triomfals i les Roques de Corpus», amb la interpretació musical d’Òscar Abellán, Anna Benavent i Pau Moscardó.

Ja el diumenge 3 de juny es durà a terme la processó del Corpus, amb l’eixida a les 18 hores de la processó cívica amb gegants, nanos i dansetes. A les 19 hores aproximadament s’incorporarà la processó religiosa, amb la creu alçada obrint pas, els feligresos, els xiquets i xiquetes de primera comunió, els personatges bíblics, cirialots, la custòdia amb el capítol eclesiàstic amb l’Abat de la Seu, la Corporació Municipal acompanyada de la Cobla i els Macers, representants de la Policia Local i amb la Banda de Música la Primitiva Setabense al tancament.

El recorregut, que serà l’habitual, comptarà amb dinou parades on els diferents grups de la processó duran a terme les seues dansades. Entre els llocs es troben: la Seu, la Plaça la Bassa, la Plaça Sant Jaume, el carrer Corretgeria, la Plaça de la Trinitat, La Plaça Benlloch, la Plaça Santa Tecla el carrer de Segurana, la Plaça Enriquez, la Porta de Sant Francesc, el portal del Lleó o el carrer del Taquígraf Martí.

L’Ajuntament de Xàtiva va delegar el 1994 l’organització del Corpus en la seua Associació, formada per particulars, Escola de Danses i col·legis d’ensenyament de la ciutat, amb la intenció d’oferir cada any noves incorporacions d’activitats, elements i figures cercant recuperar la importància de la festivitat en els seus orígens.

El regidor de Cultura Jordi Estellés va iniciar contactes a l’inici de l’actual legislatura per tal de reconduir la festivitat del Corpus a Xàtiva. «El Corpus es trobava en decadència en quant a participació i gestió, pel que calia recuperar part dels seus orígens i establir contactes amb nous col·lectius socials», ha explicat.

El Corpus recuperarà totes les escenografies de la processó, després de les converses i negociacions mantingudes des de l’Ajuntament amb la Junta Local Fallera i la Germandat de Confraries. «Xàtiva s’implica ara en una festivitat històrica de gran importància cultural. La nova Comissió del Corpus encapçalada per l’Escola de Danses de Xàtiva i coordinada amb la nostra regidoria, prepara un Corpus multitudinari basant-se en el seu origen», ha comentat Estellés.

A més a més tenint en compte la futura posada en marxa del Museu del Corpus, molts dels instruments, indumentària i objectes de la processó seran exposats com a reclam turístic i cultural de la ciutat. Alguns ells, de fet, es troben ja exposats a la nau central de Sant Domènec, visitables en l’horari d’apertura de l’edifici, de 10 a 14 hores de dimecres a diumenge.

Per últim, l’Ajuntament de Xàtiva ja va anunciar que modificarà les bases de les subvencions de cultura per a que AMPES i centres educatius puguen sufragar part de la despesa de la regeneració d’alguns elements del Corpus. Els centres educatius de Xàtiva celebren aquest 2018 el seu 25è aniversari en la participació activa en la processó.

TAMBÉ ET POT AGRADAR ...