El Museu de l’Almodí obri al públic la segona planta de l’edifici , dedicada a la ceràmica de Xàtiva

La mostra comptarà amb una exposició fixa sobre el treball de la ciutat, i una sala temporal vinculada amb diferents aspectes de la ceràmica

Xàtiva, 29 de juny de 2018.- El Museu de l’Almodí ha obert hui les seues portes per tal de mostrar l’exposició de ceràmica que a partir d’ara es podrà contemplar a la segona planta de l’edifici. En aquesta presentació han estat presents el regidor de Cultura Jordi Estellés, el Director del Museu Àngel Velasco i la Comissària de l’exposició Mercedes González.

L’exposició compta amb peces que van des del segle XVII fins al XX, totes elles procedents de palaus, domicilis o d’excavacions arqueològiques realitzades al centre històric, i està recolzada per documentació històrica de la ceràmica en Xàtiva, necessària per poder tindre una visió més àmplia de la seua importància a la ciutat, que ja es recollia al llibre del Repartiment de Jaume I.

D’altra banda cal destacar que la sala central de la Planta està dedicada a exposicions temporals vinculades a la ceràmica, i que s’han iniciat amb una col·lecció dedicada al teixit i la ceràmica, amb algunes peces rellevants com un frontal d’altar del segle XVII procedent de Barcelona, que mostra un dels episodis de la vida de Sant Francesc Xavier.

Cal recordar que el Museu de l’Almodí de Xàtiva havia caigut en desús després de la inauguració del Museu de Belles Arts de la Casa de l’Ensenyança, a finals de la passada legislatura, com ha recordat el regidor de Cultura Jordi Estellés: «Ens trobàvem en un període en que l’Almodí es trobava buit de contingut. Aquest és un edifici important de la nostra ciutat, que durant molt de temps ha atresorat tot el valor cultural i artístic de la nostra ciutat, pel que calia un projecte museístic conseqüent».

Estellés també ha destacat que les actuacions no acaben amb aquesta exposició: «Ens hem trobat amb una espectacular exposició de Villa Cornelius a la primera planta que ens ha fet plantejar-nos cap on hem de seguir avançant. La ceràmica és un valor artístic que està encara per descobrir a la nostra ciutat. Cal exposar-la i donar-li la importància que té per a Xàtiva, però el projecte definitiu està per concloure».

El Director del Museu, Àngel Velasco, ha explicat que la vocació de les sales de ceràmica a Xàtiva és una vocació a llarg termini. «Mentre arribem a la fase de la modificació de circumstàncies de l’edifici, per a que siga en la seua totalitat un Museu d’arqueologia, anem a ocupar la sala amb material que ja teníem per a exposar, i fer-ho amb peces de ceràmica exclusivament de Xàtiva en dos vessants: una permanent, que és aquella vinculada a Xàtiva i d’altra amb exposicions temporals monogràfiques dedicades a la ceràmica».

La comissària de l’exposició, Mercedes González, ha destacat que la ceràmica a Xàtiva és un tema encara per estudiar. «Tenim una documentació molt valuosa i unes peces úniques en tota la Comunitat Valenciana, amb peces que pertanyen a la ciutat des de sempre. La ceràmica ha sigut per a unes èpoques determinades el que ara és per a nosaltres el plàstic. L’ha emprat tant la gent de les classes més humils com la de les classes més altes. I tenim ceràmica de totes eixes èpoques».

González ha comentat també que la importància de dotar a Xàtiva d’un espai museístic dedicat a la ceràmica serveix també per honrar la memòria de la família Disdier, principal promotora de la taulelleria valenciana, que va nàixer a la capital de la Costera.

TAMBÉ ET POT AGRADAR ...