La Casa de l’Ensenyança acull una nova exposició antològica del pintor Juan Francés

La mostra presenta vora una vintena d’obres relacionades amb Xàtiva i amb el seu entorn natural

El regidor de Cultura Jordi Estellés ha avançat que aquest any sí hi haurà Premi de Pintura

Xàtiva, 27 de juliol de 2018.- Aquest matí s’ha inaugurat a la Casa de l’Ensenyança de Xàtiva l’exposició antològica dedicada a l’obra del pintor local Juan Francés, a la que han assistit l’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà, el regidor de Cultura Jordi Estellés i Rosmary Bellod, viuda del pintor.

L’exposició, que és la II que es realitza i que rep el nom de «La interpretació colorista i onírica de Xàtiva i el seu entorn natural», fa un repàs a algunes de les pintures més destacades de l’artista, il·lustrant coneguts racons de la ciutat de Xàtiva i els seus voltants, amb la visió particular de Juan Francés.

«Francés reinterpreta amb atractiva sensibilitat, deixant que emane eixa fibra sensible que tenim al nostre interior, i somiant amb eixa Xàtiva que tant estimava i l’entorn natural que alberga, protegeix, dona bellesa i queda plasmada finalment sobre llenç, taula o tela de sac», explica el comissari de l’exposició, Octavio Ballester.

Les primeres obres de l’artista mostren pintures figuratives de traç ferm i ràpid que delaten la seua primera filiació post-impressionista costumista que corria en els anys en que començà a dedicar-se a l’oli. Les obres corresponen a paisatges de l’horta de Xàtiva, cases de camp, places, l’Estació de tren, paisatges o vistes panoràmiques de la ciutat.

El propi pintor descrivia sobre l’impressionisme que «amb ell es disposa de les infinites possibilitats que ens dona la natura: eixe valor etern, comprensiu, evident i abstracte. L’impressionisme, tan unit al cromatisme i vibració del color, obri la possibilitat de noves interpretacions tan distintes com suggerents», destacava.

Per a l’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, exposicions com aquesta «serveixen per mantindre viva la memòria d’un dels grans pintors de la nostra ciutat. Agrair a la família i en especial a Rosmery que l’obra de Juan Francés es mantinga viva i s’expose a la nostra ciutat». Cerdà ha recordat que l’exposició que es va realitzar en 2017 «va ser molt visitada, perquè els Museus i els edificis emblemàtics com el Castell han augmentat notablement les seues visites, i per a nosaltres és molt important poder oferir mostres de qualitat com aquesta».

D’altra banda, el regidor de Cultura Jordi Estellés ha destacat que «aquesta exposició és la segona edició del conveni entre la família del pintor i l’Ajuntament de Xàtiva, amb la intenció de projectar la ciutat culturalment. Les obres tenen una temàtica totalment diferent a la del passat any, i esperem que agrade. Els turistes i visitants de Xàtiva solen quedar-se meravellats amb el que troben sempre a la Casa de l’Ensenyança».

Estellés també ha aprofitat aquesta inauguració per avançar que aquest any sí hi haurà premi de pintura Juan Francés, un guardó que es farà públic el proper dia 15 d’agost, durant la celebració de la Fira d’Agost.

TAMBÉ ET POT AGRADAR ...