Capella de Ministrers interpreta «Lucrècia Borgia» aquest diumenge 9 a l’església de Sant Pere

El grup que interpreta música antiga oferirà l’actuació «Lucrècia Borgia. Entre la història, el mite i la llegenda»

Xàtiva, 6 de setembre de 2018.- L’església de Sant Pere acollirà aquest diumenge 9 de setembre a les 20 hores un concert de Capella de Ministrers, grup que es dedica fonamentalment a la interpretació de la música espanyola anterior a 1800 emprant criteris fidedignes a cada època i instruments històrics.

En concret l’actuació que duran a terme porta per títol «Lucretia Borgia. Entre la història, el mite i la llegenda». El programa està basat en la música coetània de la filla del papa valencià Aleixandre VIé (Xàtiva 1431 – Roma 1503).

Es tracta d’un homenatge allunyat de clixés, prejudicis i rumors sobre la vida d’aquesta figura, que abordarà musicalment el director de la formació, Carles Magraner, mitjançant el seu context històric.

En el concert es podrà viure en primera persona la fascinació de les corts renaixentistes italianes protagonitzades per aquesta influent família valenciana: el naixement a Roma de Lucrècia en 1480, la caiguda de Granada, els casaments amb Giovanni Sforza, Alfonso d’Este i Alfons d’Aragó; les relacions amb Pietro Bembo, Isabella i la cort de Ferrara i músics com Bartolomeo Trombocino o Joan Ambrosi Dalça; i el seu refugi en la devoció. Tot, a les portes del cinquè centenari de la seua mort (el 1519) a Ferrara.

Magraner, violagambista i musicòleg s’ha mostrat molt il·lusionat amb un concert en el que podrà compartir amb el públic un repertori vinculat amb la família Borja a la ciutat natal del pare de Lucrècia, el xativí Roderic Borja, i en el lloc -església de Sant Pere- on va ser batejat.

La formació de Capella de Ministers estarà composta per Elia Casanova (soprano), Hugo Bolívar (contratenor), Jorge Morata (tenor), Pablo Acosta (baríton), Carles Magraner (viola d’arc), David Antich (flautes), Sara Águeda (arpa), Robert Cases (guitarra renaixentista i viola) i Pau Ballester (percussions).

Capella de Ministrers ha actuat en prestigiosos auditoris nacionals i internacionals i treballat en la recuperació d’un patrimoni musical que ha rescatat i difós en 1.500 concerts, un legat que ha recollit en 56 discs propis i en vàries participacions, recopilatoris i Cds promocionals. En aquesta tasca ha abordat entre d’altres, amb un gran treball musicològic, la música de la corona de Castella i d’Aragó, àrab-andalusí, sefardí, cristiana, de l’Espanya virreial del Nou Món, el Misteri d’Elx, els Borja, medieval renaixentista, el Segle d’Or, Barroca, del Mediterrani, sarsuela…

Aquest any, el projecte artístic, pedagògic i social que Magraner impulsa i lidera des de fa 30 anys ha estat reconegut en els prestigiosos Premis Internacionals de Música Clàssica (ICMA) 2018, en la categoria de Música Antiga.

TAMBÉ ET POT AGRADAR ...