Xàtiva adjudica les obres de rehabilitació de l’antiga estació de tren

La intervenció possibilitarà l’inici de la recuperació de la segona estació de ferrocarril més antiga d’Espanya

Xàtiva, 19 de novembre de 2018.- Aquest matí, la mesa de contractació de l’Ajuntament de Xàtiva ha adjudicat les obres de rehabilitació de l’antiga estació de ferrocarril a la mercantil Víctor Tormo, S.L., de Xàtiva. La segona estació de ferrocarril més antiga d’Espanya que encara es conserva iniciarà així el seu procés de recuperació amb una inversió de 98.992,02 euros, quantitat amb la qual l’empresa es compromet a l’execució de les obres de consolidació de l’immoble, en un termini de tres mesos a comptar de la data de signatura de l’acta de replanteig, acte preceptiu que s’espera tinga lloc al terme d’uns deu dies.

El regidor de Patrimoni Històric, Jordi Estellés es felicita de la mesura. Segons Estellés “la conservació del patrimoni de la ciutat és una prioritat per a aquest equip de govern i ha de ser una senyal d’identitat d’una societat que ha de mirar al futur conservant el seu passat. L’estat precari de l’antiga estació feia necessari una intervenció urgent “.

L’actuació, inclosa en el Pla Director d’Inversions Xàtiva Creix, té per objecte la consolidació estructural com la primera fase de rehabilitació de l’antiga estació del ferrocarril de Xàtiva. Es tracta d’una mesura d’urgència per frenar el deteriorament a què es troba sotmès el singular edifici.

Les actuacions se centraran en la consolidació estructural de l’edifici, eliminant els elements afegits a l’edifici original, recolzant-se en la documentació existent, tant gràfica com fotogràfica, per restaurar la coberta d’acord al seu estat original i consolidar l’estructura de l’edificació per evitar més danys. L’edifici existent té una planta rectangular, estant disposat paral·lelament al traçat de la via i ocupant una superfície de 732,55 metres quadrats.

Segons el projecte de rehabilitació, obra de l’arquitecte xativí Javier Gironés, “aquest edifici, antiga estació del ferrocarril que va ser final de trajecte de la primera línia de València a Xàtiva, va ser inaugurat el 1.854. Amb aquesta estació es finalitzava el primer projecte de ferrocarril valencià iniciat en 1.851, concessió obtinguda per José Campo i promoguda per la recentment formada Societat Anònima del Ferrocarril del Grau de València a Xàtiva, en la qual participaven, en gran mesura, els membres de la societat Valenciana de Foment. El projecte va ser realitzat per l’enginyer James Beatty i Domingo Cardenal aproximadament sobre l’any 1.847 “.

TAMBÉ ET POT AGRADAR ...