Xàtiva i Creu Roja contra la pobresa energètica

16 famílies xativines seran beneficiaries directes d’aquest projecte d’estalvi energètic a la llar

Xàtiva, 6 de febrer de 2019.- Este matí s’ha signat un conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Xàtiva i l’entitat Creu Roja, mitjançant el qual la Regidoria de Medi Ambient es compromet a executar una partida del projecte contra la pobresa energètica que, amb la crida “Comprometidos con las personas y el medio ambiente”, ha llançat l’organització.

La pobresa energètica és la incapacitat d’una llar per satisfer una quantitat mínima de serveis de l’energia per a les seues necessitats bàsiques, com mantindre l’habitatge en unes condicions de climatització adequades per a la salut (18 a 21ºC en hivern i 25ºC en estiu, segons els criteris de l’Organització Mundial de la Salut). Aproximadament, uns 4,5 milions de persones podrien estar en risc de pobresa energètica a l’estat espanyol. La pobresa energètica afecta la salut, el desenvolupament acadèmic dels menors, disminueix els contactes socials, dificulta la cerca d’ocupació i obliga les famílies a entrar en la disjuntiva de triar entre alimentació o calefacció. Haver de fer front al pagament de subministres energètics pot significar disminuir la despesa en alimentació.

Per fer front a aquesta situació, Creu Roja Espanyola desenvolupa diversos programes d’emergència social que s’adrecen a la cobertura de les necessitats bàsiques i al recolzament de les famílies per afrontar les situacions més greus a les que es veuen sotmeses. A la nostra ciutat, 152 famílies (amb total de 612 membres, 173 dels quals són infants) són ateses per Creu Roja Xàtiva per estar patint una situació d’extrema vulnerabilitat social. Aquestes famílies reben aliments de fons de la UE i donacions d’altres tipus per part de Creu Roja i l’Ajuntament.

Baix el lema “Comprometidos con las personas y el medio ambiente”, Creu Roja Xàtiva i la Regidoria de Medi Ambient pretenen recolzar 16 families xativines (amb un total de 54 membres, 37 dels quals són menors). Totes elles tenen una renda mitjana d’ingressos de 300€ mensuals, tenen menors a càrrec i formen part de la llista de beneficiaris d’aliments de la UE. Quatre d’aquestes famílies viuen en infrahabitatges i el 53% han de triar entre engegar la calefacció i menjar.

Les famílies beneficiàries del projecte rebran formació per aprendre a reduir la despesa energètica i un kit d’estalvi energètic consistent en diversos materials que faciliten l’estalvi al domicili com: bombetes led de baix consum, borlets per l’aïllament de finestres i portes, regletes per a connexions elèctriques segures o escuma de poliuretà que facilita l’aïllament de corrents exterior a l’habitatge.

Tot i que les ajudes van destinades a unes famílies en concret, la regidoria de Medi Ambient ha obert la xerrada-taller a tots els ciutadans i ciutadanes que vulguen aprendre què fer per reduir la seua despesa energètica. Segons la regidora Pilar Gimeno “tot i que hi ha sectors socials que tenen més dificultats per fer front a la despesa energètica, el tema de l’estalvi energètic és un assumpte que ens afecta a totes i tots. Aquesta xerrada-taller és una molt bona oportunitat per a totes aquelles i aquells que vulguen optimitzar l’ús de l’energia i reduir el seu consum energètic i, en conseqüència, la seua factura.”

La xerrada-taller tindrà lloc el proper dimarts dia 12 a les 18:00h a la Casa de la Cultura.

TAMBÉ ET POT AGRADAR ...