Prestacions Sanitàries tanca la primera edició de tallers d’educació afectiu-sexual per a persones amb diversitat funcional

ASPROMIVISE, el CEE Pla de la Mesquita i ACOFEM hauran rebut aquesta formació abans de final de març

Xàtiva, 12 de febrer de 2019.La regidoria de Prestacions Sanitàries, encapçalada per Cristina Suñer, va encetar ahir una nova roda de tallers d’educació afectiu-sexual per a persones amb diversitat funcional.

Per a Suñer, que ha centrat la seua tasca en la regidoria de Prestacions Sanitàries en la promoció de la salut i la prevenció, era important normalitzar i integrar el tema de la sexualitat i les relacions interpersonals de les persones amb diversitat funcional. «Durant molt de temps s’ha obviat el dret d’aquestes persones a satisfer les seues necessitats afectives i sexuals, i fins i tot s’ha considerat un tema tabú. Des de la Regidoria consideràvem que era una prioritat que calia abordar de la mà dels millors especialistes i donar-li un tractament especial.», apuntava la Regidora.

Les Promotores d’igualtat de Gènere Rosa Conca i Alina Rogoveanu de l’entitat sense ànim de lucre Muntis, especialitzades en el camp de les persones amb diversitat funcional i part d’entitats on es treballa la inclusió real i afectiva d’aquestes persones, són les encarregades de portar a terme els diferents tallers. Aquestes intervencions van dirigides a persones amb diversitat funcional física, cognitiva o de salut mental, amb les famílies de les quals s’ha realitzat un treball previ. Segons Conca i Rogoveanu, “és important fer veure a les famílies la importància de que el seu familiar amb diversitat funcional puga satisfer les seves necessitats interpersonals afectives i sexuals d’una manera adequada. Sovint, les pròpies famílies reconeixen que els seus fills i filles tenen les mateixes necessitats que els demés, però no saben com ajudar-los.”

Des de l’11 de febrer i fins al 21 de març es portaran a terme els diferents tallers als centres d’ACOFEM que, amb continguts especialment adaptats a les necessitats dels diversos grups, han dissenyat les tècniques.

Baix el nom “Jo em sento com tu”, les i els usuaris del CEEM participaran del curs de relacions afectives i sexuals per a persones amb diversitat funcional per malaltia mental, els dilluns a les 10:00h. Les i els usuaris del Centre de Dia participaran del curs “Som iguals amb mirades diferents”, els dimecres a les 15:00h. I els del CRIS, els dijous a les 11:00h, amb el curs “Sexualitat Prohibida” que abordarà comportaments saludables a les relacions afectives i sexuals per a persones amb diversitat funcional per malaltia mental.

El passat mes d’octubre l’alumnat del Centre Ocupacional La Costera-Aspromivise participava en el taller d’educació afectiu-sexual “El Cercle del Sexe”, i el mes de desembre, l’alumnat del CEE Pla de la Mesquita, en el taller “Aprendre a relacionar-se”. En aquestos dos tallers va ser imprescindible la participació dels pares, i, fins i tot, va haver formació exclusiva per a ells.

Cristina Suñer s’ha mostrat satisfeta amb aquest projecte i remarca que “ens va costar arrancar una mica perquè ens resultava molt difícil trobar professionals adequats per desenvolupar aquesta tasca, però sense dubte amb Rosa i Alina estan en les millors mans. Em sent satisfeta de poder dir que abans de finalitzar el curs 2018-2019, totes les persones amb diversitat funcional que acudeixen a algun dels centres de Xàtiva hauran rebut aquesta formació.”

TAMBÉ ET POT AGRADAR ...