La campanya “Tanquem el cercle, imitem la natura” promou el compostatge de residus orgànics

50 famílies xativines podran participar en una campanya que pretén traure del sistema de recollida unes 17 tones de bioresidus anuals

Xàtiva, 22 de febrer de 2019.- L’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà i la regidora de Medi Ambient, Pilar Gimeno, han presentat este migdia en roda de premsa la campanya de compostatge domèstic “Tanquem el cercle, imitem la natura”, promoguda pel Consorci de Residus V-5 (COR) i l’Ajuntament de Xàtiva. La campanya s’encetarà el proper divendres dia 1 de març amb una xarrada informativa, oberta a tota la ciutadania, que tindrà lloc a les 19:00h a la Casa de la Cultura de Xàtiva.

El que es pretén amb aquesta campanya és tancar el cercle dels residus orgànics de les llars i reduir així la quantitat de fem, a la vegada que reduir el rebut de reciclatge emès pel COR. Per això, l’Ajuntament, que facilitarà la formació i el seguiment, treballarà de la mà amb el Consorci de Residus V-5 que proporcionarà els kits necessaris per al compostatge i el compost.

Tanquem el cercle, imitem la natura…” se centra en la població de Xàtiva; més concretament a la zona de Bixquert, pel fet que la seua població està repartida majoritàriament en habitatges unifamiliars que posseeixen jardí on poder col·locar el compostador, tot i que també podrà participar de la campanya qualsevol persona que tinga un espai obert on poder instal·lar-lo.

En aquesta primera edició podran participar fins a 50 families, el que trauria del sistema de recollida unes 17 tones de bioresidus anuals, estimant que el nombre total de persones és de 150, contant amb una mitjana de 3 persones per família, i que cada persona puga generar uns 120 kg de residus anuals com a mínim.

L’alcalde Cerdà, també president del COR, ha informat que 171 escoles de les 5 comarques que cobreix aquest consorci estan o estaran dintre del programa compostaescola, que educarà a les escoles d’infantil i primària en la cultura del reciclatge i instal·larà una compostera. Cerdà ha comentat que “hem començat un programa de compostatge domèstic en el que participen 350 famílies i 1400 persones de manera indirecta, als municipis d’Ayora, la Font de la Figuera, el Genovés, Xàtiva, Vallada, Enguera, Quesa i Llutxent”.

Segons la regidora Gimeno, “Es tracta de que les persones participants puguen gestionar els seus bioresidus mitjançant el compostatge domèstic en les seues pròpies parcel·les. De moment, podran participar fins a 50 famílies, però en funció de l’acollida, no descartem realitzar una altra edició del projecte i augmentar el nombre de famílies beneficiàries.”

La campanya es compon de diverses fases: donar a conèixer als veïns i veïnes el pla i les idees principals de totes les accions que es volen dur a terme; inscriure totes aquelles persones que complisquen els requisits (ho podran fer en finalitzar la xarrada informativa del dia 1 o adreçant-se posteriorment al departament de Medi Ambient de l’Ajuntament); i formar les persones participants mitjançant tallers específics de compostatge. L’última, és una fase de seguiment i assessorament en què els tècnics acompanyaran i avaluaran el treball que s’està realitzant amb el compostador que, a més, pot comportar descomptes de fins 12 euros en el rebut del COR, acumulables als altres descomptes que poden generar-se de la utilització dels Ecoparcs mòbils.

TAMBÉ ET POT AGRADAR ...