Xàtiva celebra el dia internacional dels arxius amb l’exposició “Documenta Xàtiva: els tresors de l’Arxiu Municipal de Xàtiva”

L’Arxiu Municipal de Xàtiva acollirà, a partir del 12 de juny, una exposició al voltant d’alguns dels documents més valuosos que formen part del ric patrimoni documental de la ciutat

Xàtiva, 11 de juny de 2019.- El proper dimecres 12 de juny, l’Arxiu Municipal de Xàtiva (AMX) oferirà l’exposició “Documenta Xàtiva: els tresors de l’Arxiu Municipal de Xàtiva”. En ella, el visitant podrà gaudir d’alguns documents històrics de gran valor, com ara el Llibre de Privilegis de la Ciutat i Regne de València, conegut com l’Aureum Opus de Xàtiva. La mostra, organitzada pel personal municipal, podrà visitar-se de dilluns a dissabte, en horari de 10 a 14 hores, a la seu de l’AMX, situada en l’antic convent de la Trinitat, a plaça del mateix nom. La mostra romandrà oberta fins el proper dissabte 29 de juny.

L’exposició ens proporciona un recorregut per la història de la ciutat a través de la principal font d’informació i saviesa: els documents. Al llarg de la mostra, el visitant podrà conèixer les decisives fites històriques que marcaren l’evolució de Xàtiva i com el nostre patrimoni documental és testimoni privilegiat i de primera mà d’aquests esdeveniments.

L’AMX és actualment un dels arxius locals millor proveïts documentalment de tota la Comunitat Valenciana, amb uns fons que van des del segle XIV, fins a l’actualitat. Més de 5.900 caixes de documents, junt a altres tants llibres, conformen la totalitat dels fons municipals, als quals cal afegir una extensa biblioteca auxiliar centrada en temes especialitzats en la història local i en l’arxivística. Tal quantitat d’informació requereix d’un tractament especialitzat per a la seua custòdia, conservació i classificació.

La base del coneixement és la informació i la principal font d’informació sense cap dubte és la paraula escrita, la documentació existent relacionada amb l’objecte d’estudi al que ens enfrontem. El romanent del temps, unit a la cada vegada major i millor infraestructura i tecnologia per a l’elaboració, gestió i tramitació dels documents, produeix que el volum documental a conservar en vista a la recerca històrica, a la preservació de la memòria social, econòmica i cultural d’una ciutat o, simplement, l’accés a la lliure informació, haja augmentat també gradualment fins a aconseguir una quantitat considerable.

TAMBÉ ET POT AGRADAR ...