Xàtiva s’integra en la xarxa per a la memòria històrica i democràtica de la FVMP
Raquel Caballero, regidora de Memòria: “és important sensibilitzar a la gent jove per posar en valor el patrimoni memorialista i la dignificació de les víctimes”
Xàtiva, 13 de novembre de 2019.- La regidora de Memòria de l’Ajuntament de Xàtiva, Raquel Caballero, va assistir ahir a la XVI jornada de la xarxa Memòria Històrica de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, que es va celebrar a Paterna. Xàtiva acaba d’integrar-se en aquesta xarxa que impulsa la FVMP des de 2015.
La regidora ha manifestat que “és important que la nostra ciutat entre a formar part d’aquesta xarxa, ja que d’aquesta manera contribuïm a posar en valor els fets històrics i el patrimoni memorialista”. Per a Caballero, “és clau sensibilitzar i formar a la gent jove en aquesta matèria i dignificar a les víctimes de la repressió, més encara després dels resultats electorals que han provocat el creixement de Vox”.
En la jornada de Paterna participaren representants dels distints municipis valencians integrats en la xarxa, així com els diputats de Memòria Històrica de València i Castelló, Ramiro Rivera i Tania Baños, el director general de Qualitat Democràtica, Iñaki Pérez i representants d’associacions memorialistes.
La Xarxa de Municipis per la posada en valor de la Memòria Històrica té com a objectiu essencial configurar en la FVMP i amb àmbit autonòmic un fòrum estable de debat, anàlisi, intercanvi d’experiències i consulta de la problemàtica de les iniciatives municipals de recuperació de la memòria històrica i la seua posada en valor.
A més dels 95 ajuntaments que en formen part, integren la xarxa de Memòria Històrica les Conselleries de Cultura i Justícia de la Generalitat Valenciana, el Consell Valencià de Cultura i l’Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica.
Aquesta xarxa ha sigut l’eina operativa de la FVMP per a impulsar la Memòria Històrica en Ajuntaments. Integrada per 95 municipis membres, amb algunes entitats memorialistes i particulars assistents, ha mostrat la seua validesa com a fòrum per a l’intercanvi d’experiències, trasllat d’informació, impuls d’estudis locals, definició d’objectius conjunts (protecció del patrimoni bèl·lic, el seu ús per a coneixement públic i desenvolupament territorial, reconeixement de bones pràctiques…), i divulgació normativa (modificació de la Llei de Patrimoni Cultural, Llei 14/2017, de 10 de novembre, de la Generalitat, de Memòria Democràtica i per a la Convivència de la Comunitat Valenciana…).