Xàtiva inicia el camí cap a la gratuïtat de l’educació infantil amb la posada en marxa del Xec Infantil de 2 a 3 anys

El concert de les línies d’infantil serà progressiu a partir del proper curs i arribarà a la totalitat en la present legislatura

Xàtiva, 4 de desembre de 2019.- L’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà i la representant de l’Associació d’Escoles Infantils de 0 a 3 anys de Xàtiva Gemma Arnau han presentat hui a l’Ajuntament de Xàtiva la fórmula amb la que es començarà a treballar en la gratuïtat de l’educació infantil a Xàtiva, la qual es produirà de manera progressiva durant la present legislatura.

Per a aquest curs 2019-2020 s’ha aprovat una primera inversió de 150.000 euros per al xec infantil, els quals serviran per a concedir subvencions mitjançant un sistema provisional destinat a cobrir les despeses del servei dels centres d’educació infantil, facilitant l’escolarització de xiquets i xiquetes de 2 a 3 anys. La previsió és procedir per al curs 2020-2021, i de forma progressiva, amb la gratuïtat de totes les places de escoles infantils de 0 a 3 anys.

«Des de l’inici d’aquesta legislatura, un dels principals objectius d’aquest govern era poder portar a terme una de les mesures que van a suposar un canvi en el que és l’educació infantil a la nostra ciutat. Perquè l’educació és el millor corrector de les desigualtats socials, i sobretot l’element que és capaç de generar una igualtat d’oportunitats amb independència de quin siga el lloc on han nascut o la seua capacitat econòmica», ha manifestat l’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà.

En la passada legislatura ja es van portar a terme algunes mesures per part de la Generalitat Valenciana. Concretament es van implantar tres línies de 2 a 3 anys als col·legis públics Taquígraf Martí, Teresa Coloma i Attilio Bruschetti. «Però nosaltres volíem anar a més, i fer-ho de la mà de les escoles infantils de la nostra ciutat», ha incidit Cerdà. La intenció és que al llarg d’aquesta legislatura, i d’una forma gradual, siga gratuïta tota l’educació infantil de 0 a 3 anys a través dels centres que hi ha actualment, autoritzats per la Conselleria d’Educació.

«És un projecte complex i difícil, pel que vam demanar al Departament d’Educació un informe per conèixer les diferents possibilitats, amb una avaluació econòmica però també legal. Atès les conclusions d’aquest informe, l’Ajuntament de Xàtiva pot concertar l’educació de 0 a 3 anys en les escoles infantils que hi ha actualment al nostre municipi». No obstant, la Conselleria va advertir de que aquest concert no podia realitzar-se en aquest curs 2019-2020, pel que l’Ajuntament de Xàtiva ha optat per cobrir les despeses d’aquest any amb una primera fase anomenada «Xec infantil».

Aquest xec serà tan sols la primera fase de gratuïtat d’escoles infantils a Xàtiva, encara que el concert de les línies d’infantil es produirà ja de manera progressiva a partir del proper curs de manera que en el 2022-2023 es completaran totes les línies. «Al final d’aquesta legislatura, l’educació serà gratuïta per a tots els alumnes d’infantil de Xàtiva a través de les diferents escoles infantils que hi ha a la ciutat». El cost del projecte de gratuïtat de totes les línies d’educació infantil a Xàtiva estarà en torn dels 600.000 euros, i segons les xifres que baralla l’Ajuntament, permetria beneficiar-se a unes 350 famílies de la ciutat.

«No podíem començar fins setembre de 2020 amb aquest concert i per això vam començar a treballar amb l’Associació d’Escoles Infantils en aquesta mesura, que no és definitiva perquè té la intenció de durar un any, però que ja és una ajuda important per a aquest exercici», ha explicat l’alcalde de Xàtiva.

Aquest xec infantil té un pressupost aproximat de 150.000 euros, amb el que es completarà l’ajuda que reben les famílies a través del bo infantil que posa en marxa la Generalitat Valenciana. Per tant, la quantitat d’aquest xec infantil municipal anirà en funció del bo infantil que aporta la Generalitat Valenciana. «Gràcies a l’ajuda municipal que complementarà el bo infantil pràcticament el 50% de les persones que porten als seus fills i filles a escoles infantils ho podran fer de forma totalment gratuïta en aquest mateix curs, mentre que l’altra meitat veurà clarament reduït el cost que els suposa».

Per la seua part, la representant de l’Associació d’Escoles Infantils de 0 a 3 anys de Xàtiva, Gemma Arnau, ha assegurat que els centres sempre han mostrat predisposició per a arribar a un acord, i que «és una satisfacció facilitar l’educació a persones que en molts casos es troben en situació de vulnerabilitat, eliminant discriminacions de qualsevol tipus i eliminant la barrera econòmica i de finançament».

Arnau ha declarat que «si l’educació infantil s’incentiva des de les pròpies administracions públiques, condueix a un important benefici per a tots, especialment per al conjunt de famílies amb xiquets menuts», i que «des del primer moment ens vam trobar amb una corporació receptiva, el que va facilitar una negociació que va comportar un acord ràpid i clar». Per a la representant de les escoles infantils «escolaritzar als menuts moltes vegades suposa un ingent esforç, pel que a partir d’ara totes les famílies de Xàtiva podran escollir escola pensant en la cura i en l’educació dels seus fills i filles».

La tramitació per aconseguir aquest xec infantil municipal començarà el proper mes de gener de 2020 i es farà a les pròpies escoles infantils. Serà la mateixa tramitació que es fa per tal d’aconseguir el bo infantil de la Generalitat Valenciana. La mesura afectarà als xiquets que estan empadronats a Xàtiva i matriculats a algun dels centres autoritzats a nivell autonòmic, i es pagaran tant els mesos que ja s’han consumit com els que resten del present curs. A més a més, l’ajuntament realitzarà pròximament una campanya de comunicació per a que els pares coneguen la mesura que es posarà en marxa.

«Per a mi aquesta és una de les mesures que suposarà un canvi substancial en la concepció de l’educació infantil a la nostra ciutat. Aquesta mesura millorarà la conciliació familiar i augmentarà el nombre de xiquets i xiquetes que acudeixen a les escoles infantils, facilitant poder treballar i tindre fills amb la millor educació possible», ha finalitzat l’alcalde Roger Cerdà.

TAMBÉ ET POT AGRADAR ...