Xàtiva commemorarà la Setmana dels Arxius amb una sèrie de «Càpsules Arxivístiques» per posar en valor els fons documentals

Al llarg de tota la setmana es llançarà a través de les xarxes socials municipals un vídeo diari amb la participació del personal de l’Arxiu

SONY DSC

Xàtiva, 8 de juny de 2020.- L’Ajuntament de Xàtiva ha organitzat una activitat digital al llarg d’aquesta setmana per tal de celebrar la Setmana dels Arxius, tenint en compte que demà dimarts 9 de juny se celebra el Dia Internacional dels Arxius i que no se poden programar les habituals visites guiades als dipòsits ni tampoc les jornades de portes obertes o les exposicions per mostrar el valor documental, com a conseqüència de la pandèmia provocada per la COVID-19 i les restriccions i recomanacions sanitàries.

Per aquest motiu, des del departament de Cultura i concretament des de l’Arxiu Municipal, s’ha dissenyat un nou format per tal de celebrar aquesta important cita dins de l’àmbit arxivístic. En aquest sentit, es van a llançar una sèrie de documents audiovisuals per tal de posar en valor tant els fons documentals municipals històrics i administratius, com la pràctica arxivística en si mateixa, amb una tasca de gestió documental que en Xàtiva ve realitzant-se de manera sistemàtica i adaptada als estàndards internacionals des de l’any 1991.

La campanya tindrà lloc al llarg de tota la setmana, amb la difusió diària d’un vídeo de curta extensió que s’ha anomenat «Càpsula arxivística», i els quals serviran per a aproximar conceptes i aspectes dels fons documentals municipals a través de les xarxes socials.

En els vídeos participaran la regidora de Documentació Mariola Sanchis, el director de l’àrea de Cultura de Xàtiva Isaïes Blesa, el tècnic de l’Arxiu Municipal Sergio Rubio i l’arxiver del servei mancomunat d’arxius de La Costera-Canal Francisco Javier Alarcón. El primer dels fragments es llançarà aquesta mateixa vesprada, amb una presentació que correrà a càrrec de la regidora Mariola Sanchis.

Demà dimarts, en el Dia Internacional dels Arxius, serà Isaïes Blesa qui explique els antecedents, el passat, el present i el futur de l’Arxiu Municipal de Xàtiva, mentre que el dimecres 10 s’explicarà què és un arxiu i els tipus existents, amb l’acompanyament de Sergio Rubio. El dijous 11 Francisco Javier Alarcón parlarà dels diferents suports documentals, els fons gràfics audiovisuals o els documents electrònics; mentre que el divendres 12 la temàtica serà la paleografia, l’escriptura al llarg dels segles i la seua interpretació. Les dues últimes cites, ja per al cap de setmana, seran un repàs a la pròpia història a través del fons de l’arxiu, i la digitalització del fons documental com a actuació necessària per a la conservació i la posada en valor dels fons històrics.

TAMBÉ ET POT AGRADAR ...