El Festival Música i Lletra de Xàtiva presenta la 8ª edició amb Salvador Sobral, Carles Dénia, Maio i Júlia Colom

El MiL portarà a Xàtiva nou propostes musicals amb expressions molt diverses de la cançó d’autor

Les propostes més innovadores i joves vindran de la mà de les veues Maio, Júlia Colom i Esther

El festival es desenvoluparà a diferents espais de la ciutat en sis jornades, del 12 de maig al 14 de juny, i les entrades ja estan a la venda al web del Gran Teatre

Xàtiva, 8 de maig de 2024.- Salvador Sobral, Nacho Mañó i Gisela Renes, Carles Dénia, Maio, Júlia Colom, Esther, Borja Penalba, Jon Maia i Carles Belda i Sanjosex són els noms de la vuitena edició del Festival Música i Lletra, Xàtiva cançó d’autor 2024, que enguany tindrà lloc en sis jornades, espaiades del 12 de maig al 14 de juny. Un any més, la programació del MiL deixa espai a expressions molt diverses de la cançó d’autor, des de les propostes consolidades a les veus més innovadores i les sonoritats més originals. De nou, alguns dels concerts s’agrupen en propostes dobles per oferir al públic l’oportunitat de conèixer nous artistes.

El Festival Música i Lletra està organitzat per la Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, mitjançant l’Institut Valencià de Cultura, i l’Ajuntament de Xàtiva, amb la direcció artística del músic Feliu Ventura. Les entrades estaran a la venda al web del Gran Teatre de Xàtiva des del 8 de maig a les 12.00 hores del migdia i a la taquilla física del teatre hui dimecres 8 de maig, i tots els dimarts, de 12.00 a 14.00 i de 17.00 a 19.00 hores. L’edició d’enguany també manté els preus populars, amb entrades de 8 a 15€, i 1€ per als menors de 12 anys acompanyats.

Joan Cerveró, director adjunt de Música i Cultura Popular Valenciana a l’Institut Valencià de Cultura, ha destacat: “L’Institut Valencià de Cultura i la Generalitat Valenciana estan compromesos amb els creadors valencians de tota mena d’estils i orígens, impulsant i donant suport a les propostes de músiques i llengües molt diverses. En aquest cas, els cantautors són la representació actual dels antics trobadors, aquells que posaven lletra i música a les històries, col·lectives o personals, del seu temps. Les cançons sempre parlen dels desitjos i les esperances, del dolor i l’alegria, de la felicitat i la tristesa, de coses, del tot, universals. És per això que els nostres trobadors són ara els nostres cantautors, al capdavall: músics i poetes”.

L’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, ha afegit: “És tot un orgull poder seguir comptant a Xàtiva amb aquest festival, que s’ha consolidat amb el pas del temps i és tot un referent per a la música d’autor i per als artistes que aposten per la nostra llengua. En ell es combinen figures contrastades del panorama actual amb joves que tenen un futur brillant, i respecte a aquests últims, l’aposta va més enllà amb la promoció del concurs de joves intèrprets, mitjançant el qual se’ls obri una finestra d’oportunitats per fer-se camí en el món de la música”. A més, Cerdà ha agraït la implicació de l’Institut Valencià de Cultura en el festival i també el paper del director artístic en l’elaboració del cartell d’enguany: “Comptem amb una programació potent i transversal i des d’ací convidem a la ciutadania de Xàtiva, i també a la de la resta del territori, a que passe per la nostra ciutat a gaudir amb els concerts que s’han preparat amb tota l’estima i la cura possible”, ha conclòs.

Alfred Boluda, regidor de cultura a l’Ajuntament de Xàtiva, ha parlat del MiL com un festival estratègic i que s’obri a les veus més joves. Ha destacat a més que “enguany es farà ús d’un sol espai escènic: el Gran Teatre, com a conseqüència de les necessitats tècniques de les propostes programades i la possibilitat que ofereix de modular-ne els espais”.

Per la seua banda, el director artístic del festival, Feliu Ventura, ha explicat la programació d’aquesta edició i la proposta estètica d’enguany i ha afegit: “La vuitena edició del MiL el consolida com un referent de la cançó d’autor mantenint el seu compromís amb els músics, amb la cura per la presència normal de cantautores als escenaris i la representació de diferents llengües i estils”.

A la roda de premsa també han assistit Victòria Ferrando, professora de música i membre del jurat del Certamen de Joves Cantautores, i la cantant Esther, present al cartell d’enguany, que han destacat la importància de donar oportunitats a les propostes més joves que comencen al món de la música.

La programació

El primer dels concerts que encetarà la programació d’aquesta edició del MiL serà el diumenge 12 de maig a la Gran Teatre amb els concerts de Carles Dénia i Esther. Carles Dénia portarà a Xàtiva el seu últim disc, ‘Mussol’, un recull de poemes fets cançons precedit per bona cosa de premis i nominacions (Premi Carles Santos al Millor Disc de Cançó d’Autor 2023, Premi Ovidi al Millor Disc de Cançó d’Autor i a la Millor Lletra). Per la seua banda, després d’un intens any portant als escenaris el seu primer disc, ‘Les cartes que mai vaig cremar’, la jove cantant vinarossenca Esther arribarà a Xàtiva amb el seu directe enèrgic i una veu pròpia i brillant que l’ha situat com una de les grans revelacions de l’actual escena valenciana i una referència per als públics més joves.

La segona data destacada del Música i Lletra arribarà el divendres 17 de maig al Gran Teatre de Xàtiva amb els espectacles de la mallorquina Júlia Colom i el treball més personal del valencià Borja Penalba, Giròvag. Júlia Colom presentarà al MiL ‘Miramar’, el seu celebrat disc debut amb peces de creació pròpia i d’altres d’origen popular i una autèntica reivindicació de la transmissió oral i de les múltiples vides que poden viure els cants. Giròvag és el projecte més personal del músic i compositor Borja Penalba, un viatge en primera persona on es despulla i un disc existencial que acaba de sortir i arriba al festival MiL amb tota la intensitat i l’eclecticisme de l’artista.

El diumenge 26 de maig tindrà lloc al CCX la proposta de Carles Belda & Sanjosex, emmarcat en la celebració del MiL Descobreix: VII Certamen de Joves Cantautores/rs. El músic empordanès Carles Sanjosé i l’acordionista Carles Belda arriben al MiL amb ‘Càntut, cançons de tradició oral’, un projecte que naixia al 2016 amb la voluntat de recuperar cançons que pervivien tan sols en la memòria popular de les comarques gironines i que ara, sis anys i múltiples guardons després, es reedita amb una nova gira i una edició en vinil.

El diumenge 2 de juny arribarà al Gran Teatre de Xàtiva el conegut músic i productor Nacho Mañó, guardonat amb el Premi d’Honor als Premis Carles Santos de la Música Valenciana 2023, que presenta juntament amb Gisela Renes el seu espectacle ‘Câsa’, una proposta íntima i compromesa que va néixer de l’aïllament de la pandèmia, amb l’acompanyament d’Ales Cesarini al contrabaix, Mariano Steimberg a la bateria i percussió, i els teclats de Moisés Bautista.

La cirereta del pastís d’aquesta edició del festival la posarà el portugués Salvador Sobral el dissabte 8 de juny al Gran Teatre, amb ‘Timbre’, el seu esperat retorn discogràfic, un disc íntim, lluminós i alegre que torna a parlar del cor i des del cor i que es presentarà a Xàtiva com una cita ineludible del cartell del Música i Lletra d’aquest 2024.

Finalment, el punt final del festival serà el 14 de juny, un moment per descobrir les veus de la catalana Maio i el bertzolari (versador) basc Jon Maia. Amb una versatilitat musical i compromís social que la destaquen a la indústria musical actual, Maio Serrasolsas presenta al MiL el seu segon disc, ‘Suau’, una col·lecció de cançons íntimes, reals i honestes, cançó pop d’autor que flueix entre l’actitud punk, la música electrònica i les ganes de fer ballar. Jon Maia portarà fins a Xàtiva el seu nou treball ‘Kantu berri bat gara liburu’, una continuació de l’antologia publicada en 2021, centrada en la identitat i la transmissió i on predominen les noves cançons.

La il·lustradora valenciana Eixa, nom artístic d’Isa Ruiz Benavent, ha estat enguany l’encarregada d’expressar visualment l’essència del MiL, amb una il·lustració que juga amb la idea estellesiana de ‘la clau que obri tots els panys’, un al·legat per la funció múltiple de la música a les nostres vides: com a expressió, com a eina de lluita, com art viu i com a detonadora d’emocions.

A més, el festival Música i Lletra continua apostant en aquesta edició pel llançament de nous talents i el MiL Descobreix: VII Certamen de Joves Cantautores/rs repartirà 2.700 euros en premis per a autors no editats. Algunes de les veus emergents que han guanyat el MiL Descobreix en edicions anteriors són Laura Esparza, Xiomara Abello, Pilar McCarthy, Amic dels Cirerers o Lia Sampai. L’entrega dels premis se celebrarà prèviament al concert Carles Belda & Sanjosex, el diumenge 26 de maig al CCX.

Un festival consolidat

El MiL es consolida any rere any amb cartells aplaudits tant pel públic com per la crítica. Entre els noms que han passat per les seues darreres edicions hi ha veus com Maria Arnal i Marcel Bagès, Vicent Torrent, Maria del Mar Bonet, Ferran Palau, Núria Graham, Paco Ibañez, Clara Peya, Pau Vallvé o Pep Gimeno ‘Botifarra’ entre d’altres. Els il·lustradors valencians dels cartell també formen part dels artistes del festival i les seues gràfiques han estat en mans de Clara Iris, Carles UbeEfe, Elías Taño, Xavier Sellès o Helga Ambak. En els darrers anys, el MiL s’ha consolidat com el festival de referència de la música d’autor a casa nostra, amb visió de servei públic i propiciant un espai per al discurs crític propi de la cultura viva.

TAMBÉ ET POT AGRADAR ...