Xàtiva sol·licitarà el BIC per al Corpus i que la Setmana Santa siga Festa d’Interès Turístic Autonòmic

El plenari municipal tractarà la propera setmana aquests punts, per tal de fer arribar les propostes a l’ens autonòmic

Xàtiva, 21 de novembre de 2024.- L’Ajuntament de Xàtiva portarà a plenari l’aprovació de la sol·licitud a la Generalitat Valenciana de la declaració de la festa del Corpus com a Bé d’Interès Cultural i la sol·licitud a l’Agència Valenciana de Turisme per a que la Setmana Santa de Xàtiva es considere Festa d’Interès Turístic Autonòmic.

D’una banda, el Corpus de Xàtiva atresora una sèrie de característiques pròpies i singulars que el fan una festa destacada, com són la seua antiguitat -ja que ve celebrant-se des de fa més de sis segles-, la seua popularitat -ja que en aquesta festa intervenen més de 600 persones- o la realització de danses i balls propis.

«El Corpus de Xàtiva camina cap a la declaració de Bé d’Interés Cultural Immaterial amb l’objectiu de donar-li el valor incalculable que comporta per a la ciutat. El Museu del Corpus, la seua processó, la participació del teixit social de la ciutat a més de la recuperació dels elements processionals, fan que la Festivitat del Corpus mantinga la tradició i siga un referent en tot el territori valencià, moltes vegades travessant fronteres. Per això, el que perseguim és que esta transcendència s’assente i s’amplie amb la denominació del BIC», ha expressat la regidora de Cultura Festiva Maria Beltrán.

D’altra banda, també es sol·licitarà la declaració de Festa d’Interès Turístic Autonòmic per a altra de les festivitats més importants de la ciutat, com és la seua Setmana Santa, petició impulsada per la Germandat de Confraries i recolzada pel propi Ajuntament.

Tot i que la crema de Xàtiva va privar a la ciutat de quasi la totalitat de la documentació històrica anterior, es coneixen referències a aquesta època gràcies a l’Arxiu de la Corona d’Aragó i l’Arxiu del Regne de València, junt a l’existent en altres localitats que pertanyien a l’antiga Governació de Xàtiva. En aquest sentit, es troben referències a la celebració de la Setmana Santa de Xàtiva des del segle XIII, convertint-se així en una de les més antigues de tota la Comunitat Valenciana.

«Aquestes festivitats tenen una especial rellevància des del punt de vista turístic, i per això estem treballant en aconseguir aquestes declaracions, que van a suposar un reconeixement i una valoració de les nostres festes, però sobretot implicaran la promoció de la nostra ciutat a nivell turístic». ha manifestat la regidora de Turisme Raquel Caballero.

TAMBÉ ET POT AGRADAR ...