Xàtiva inaugura l’exposició de l’artista Toni Grau: «Diàleg entre art i territori (des de la Polaca de Xàtiva)»

La mostra es podrà gaudir a la Casa de Cultura de Xàtiva des de demà 15 de maig fins al 29 de juny

Xàtiva, 14 de maig de 2025.- La Casa de Cultura de Xàtiva acollirà l’exposició de l’artista Toni Grau Mompó «Diàleg entre art i territori (des de la Polaca de Xàtiva)», una mostra que suposa el recull més complet de la seua trajectòria artística fins al moment. La inauguració tindrà lloc demà dijous, 15 de maig, a les 19.30 h a la Sala de les Columnes de la Casa de Cultura de Xàtiva.

L’exposició, que romandrà oberta fins al 29 de juny, reuneix al voltant de 40 quadres i 25 escultures, així com mostra d’art natura i peces especials creades a partir del diàleg constant amb l’entorn natural on l’artista desenvolupa la seua obra: l’Hort de la Polaca, un espai rústic als peus de la serra de Vernissa. Toni Grau Mompó, nascut a l’Olleria l’any 1958 i veí de Xàtiva des de 1970, vincula la seua pràctica artística amb una mirada profunda cap al paisatge, la memòria, el silenci i la vida.

Amb una obra d’arrel social i espiritual, l’artista transforma els materials naturals com la fusta, la pedra o el filferro en imatges carregades de significat i sensibilitat, construint un univers plàstic que ens interpel·la sobre la relació entre l’ésser humà i el seu entorn. L’autor se serveix de la natura com a espill, com a lloc de contemplació i també com a metàfora del temps i la fragilitat.

El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Xàtiva, Alfred Boluda, ha destacat que “amb aquesta exposició, Xàtiva posa en valor el treball d’un artista compromés amb la memòria i el territori. L’obra de Toni Grau ens connecta amb l’essència del nostre paisatge i ens convida a repensar el vincle amb l’espai que habitem. És una mostra que emociona, que fa pensar, i que representa una oportunitat per redescobrir l’art des d’una mirada arrelada i valenta.”

A través de peces com Els silenciats, El refugi o Els silencis que parlen, Grau Mompó articula un relat poètic sobre la condició humana, la natura i la bellesa subtil que emergeix dels elements més essencials. La mostra ha sigut comissariada per Alejandro Macharowski, qui ha definit l’artista com “un treballador de l’art, un artesà de la natura que habita i transforma el paisatge des de la creació”.

Amb aquesta exposició, Xàtiva referma la seua aposta per la cultura local, la memòria artística i la creació contemporània des de la proximitat i l’arrelament. L’entrada és lliure i gratuïta.

TAMBÉ ET POT AGRADAR ...