El plenari de l’Ajuntament de Xàtiva aprova el nou cronograma del Centre de Dia dins del Pla Convivint S’ha aprovat també una moció per a reclamar una instal·lació d’energies renovables responsables amb el territori

Xàtiva, 29 de maig de 2025.- L’Ajuntament de Xàtiva ha aprovat per unanimitat aquest dijous en sessió plenària el nou cronograma d’execució de les obres del futur Centre de Dia per a persones amb diversitat funcional, en el marc del Pla Convivint de la Generalitat Valenciana i finançat a través dels fons europeus del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.
Aquesta aprovació respon al requeriment recent de la Direcció General d’Infraestructures Sociosanitàries, un pas imprescindible per a la continuació del projecte. El nou cronograma permet assegurar que les obres estaran finalitzades dins del termini establit per la normativa europea —previsiblement, abans del segon trimestre de 2026— i s’evitarà així el risc de revocació de la delegació de competències i la possible pèrdua del finançament europeu.
El calendari aprovat contempla fites com la publicació de la licitació de les obres el 6 de juny, l’inici de les obres el 28 de juliol de 2025 i la finalització i recepció el 28 de març de 2026. La posada a disposició de les places per part de l’Ajuntament a la Generalitat queda prevista per al 23 d’abril de 2026.
El portaveu del PSPV, Ignacio Reig, ha defés que «aquesta acció demostra la voluntat que tenim de complir amb els compromisos adquirits i la nostra capacitat de resposta davant els requeriments de les administracions autonòmiques i europees”.
La portaveu de Xàtiva Unida, Amor Amorós, ha explicat que “es tracta d’un projecte que donarà atenció a 42 persones i donarà treball a gent de les comarques dels voltants”. I ha volgut recordar que “des de l’inici ha sigut impulsat per Aspromivise, però recolzat per totes les forces polítiques, per tant cal seguir espentant i treballant per fer-lo realitat”.
Per la seua banda, el portaveu del Partit Popular, Marcos Sanchis, ha dit que “votarem a favor, però si es perden els diners europeus serà responsabilitat seua. Ja fa dos anys que l’obra havia d’estar acabada”.
Finalment, l’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, ha explicat: “El Partit Popular diu que no hem fet res, però li recomane que observe com els alcaldes del seu partit han fet desaparéixer tots els Plans Convivint dels seus municipis, perquè vostés soles saben retallar en sanitat, en educació, en serveis socials, etc. En aquest cas tenim sort que són fons europeus, sinò de segur que també l’hauria retallat el seu partit”. I ha afegit: “El nostre compromís és, per tant, amb les persones que gaudiran d’aquest centre de dia i a les que els assegurem que complirem amb l’obra. I això serà gràcies al treball d’aquest equip de govern».
També s’ha aprovat per majoria, amb els vots favorables del PSPV-PSOE i Xàtiva Unida, i les abstencions de Partit Popular i Vox, el dictamen relatiu a la modificació puntual de la relació de llocs de treball. Aquesta modificació contempla que la direcció de la Policia Local de Xàtiva siga assumida per l’intendent de policia, com a màxim rang del cos.
«D’aquesta manera s’elimina la figura del comissari amb el consegüent estalvi a la ciutat i assumeix el càrrec una persona de confiança que ha estat negociada prèviament en mesa de sindicats», ha explicat la regidora de Policia, Xelo Angulo.
Altres punts
El plenari municipal ha aprovat també la moció conjunta presentada pel grup socialista i el grup de Xàtiva Unida on es reclama a la Generalitat Valenciana la necessitat de derogar l’article 9 de la Llei 14/2020 i de l’article 1 de la Llei 1/2022 per tal d’assegurar que no es construïsquen instal·lacions d’energies renovables en sòl protegit. A més, inclou la necessitat d’incorporar al Pla General d’Ordenació Urbana, la modificació corresponent per tal d’evitar aquest problema. La moció ha sigut aprovada amb els vots a favor de PSPV i Xàtiva Unida, els vots en contra del Partit Popular i l’abstenció de VOX.
«No estem qüestionant la instal·lació d’aquest tipus d’energies que sabem que són tan necessàries en el desenvolupament energètic del nostre país. Del que es tracta únicament és de recuperar marge de decisió de l’Ajuntament en aquests temes», ha defensat el regidor d’Obres Públiques, Ignacio Reig. I ha afegit «que amb la derogació d’aquests articles assegurem que siga l’Ajuntament el que decidisca on es poden construir les instal·lacions i evitarem que es realitze en sòl rústic protegit».
Per la seua banda, la regidora de Medi Ambient, Susanna Gomar, ha explicat que «aquesta moció serveix per a defendre el nostre patrimoni natural com són les hortes nostres i les dels pobles del voltant. Cal garantir la compatibilitat dels usos rurals i assegurar la implantació d’aquestes instal·lacions de forma regulada i harmònica en el territori, preservant els seus valors ambientals, paisatgístics i culturals».
Francisco Suárez, del partit VOX, ha insistit «que aquest tipus de mocions són cants al sol que no cal tractar a l’Ajuntament i que és millor que tracte directament la Generalitat, que és qui té les competències tècniques».